Genel Sorular ve Cevaplar

Ülkeler İtibariyle Sorular ve Cevapları

      1. Almanya
      2. Avustralya
      3. Avusturya
      4. Azerbaycan
      5. Belçika
      6. Danimarka
      7. Fransa
      8. Hollanda
      9. İngiltere
      10. İsveç
      11. İsviçre
      12. Kazakistan
      13. Kuveyt
      14. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
      15. Libya
      16. Suudi Arabistan
      17. Türkmenistan

Genel Sorular ve Cevapları 

Soru 1: Yurtdışındaki Müşavirlik ve Ataşeliklerin irtibat bilgilerine nasıl ulaşabilirim?


 Soru 2: Yurt dışında bulunanların Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmaları hususunda kısaca bilgi verebilir misiniz?


 Soru 3: Borçlanma kapsamında yurt dışında geçen hangi süreler değerlendirilir?


 Soru 4: Borçlanmak isteyenler hangi belgelerle nereye başvurmalıdır?


 Soru 5: Yurt dışında geçen sürelerin ne kadarını borçlanmak gerekir?


 Soru 6: Borçlanılacak tutar nasıl hesaplanır, ödeme hangi para biriminde yapılır ve taksit imkanı var mıdır?   


  Soru 7: Borçlanma tutarı yatırıldıktan veya kişiye tebliğ edildikten sonra borçlanmadan vazgeçilebilinir mi? Vazgeçilirse daha sonra bu hak kullanılabilinir mi?


  Soru 8: Borçlanma başvurusunda bulunmak için herhangi bir süre kısıtlaması var mıdır?


 Soru 9: Mavi kartlıların borçlanması hakkında bilgi verebilir misiniz?


  Soru 10: Borçlanma yoluyla bağlanmış olan aylıklar hangi durumlarda kesilir?


  Soru 11: Borçlanma işlemi için gerekli olan Hizmet Belgesi nereden ve hangi belgelerin ibrazı ile temin edilir?


  Soru 12: Hizmet Belgesi almak için herhangi bir ücret ödenir mi?


  Soru 13: Türkiye'den edindiğim meslek ile ilgili müfredatı gösteren belgeleri (Transkript) nereden temin edebilirim?


Başa Dön

 

Soru 1: Yurtdışındaki Müşavirlik ve Ataşeliklerin irtibat bilgilerine nasıl ulaşabilirim?

Cevap 1: Yurtdışında bulunan vatandaşlarımız, ABD, Almanya, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, Kanada, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Norveç, Libya, İsveç, İsviçre, Suudi Arabistan, Romanya, Rusya Federasyonu ve Türkmenistan’da bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlik ve Ataşeliklerimizin irtibat bilgilerine www.csgb.gov.tr internet adresinden ulaşabildikleri gibi, ihtiyaç duydukları detaylı bilgileri ilgili birimlerimizden bizzat alma imkanına sahiptirler.

 Müşavirlik ve Ataşeliklerimizin irtibat bilgileri aşağıda verilmiştir.

 ABD

Vaşington Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Görevli Olmadığından Faal Değildir. 


ALMANYA 

Berlin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres   : Tiergartenstr.19-21, 10875 Berlin - F. ALMANYA

Tel       : 0049/30/278 96 85-0

Faks     : 0049/30/278 96 85-8

Web    : www.calisma.de

E-mail  : berlinmus@csgb.gov.tr 


Berlin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres    : Heerstr. 21,  14052 Berlin - F. ALMANYA

Tel        : 0049-30-34153 95 Santral:0049-30-892 50 33/34

Fax       : 0049-30-342 42 04

E-mail  : berlinata@csgb.gov.tr  


Düsseldorf Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Graf-Adolf-Str. 80, 40210 Düsseldorf - F. ALMANYA

Tel       : 0049/211 35 94 69; 1795902

Faks    : 0049/211 179 57 75

E-mail : dusseldorf@csgb.gov.tr  


Essen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres   : Alfredstr. 307, 45133 Essen - F. ALMANYA

Tel       : 0049/201/793340

Faks    : 0049/201/784779

E-mail : essen@csgb.gov.tr  


Frankfurt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres      : Zeppelinallee 17, 60325 Frankfurt/Main - F. ALMANYA

Tel          : 0049 / 69/ 77 88 41 Santral : 0049/69/79500328

Faks        : 0049/ 69 / 77 80 41

E-mail     : frankfurt@csgb.gov.tr  


Hamburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Mittelweg 13, Stock 3,   20148 Hamburg - F. ALMANYA

Tel       : 0049/40/44809366

Faks   : 0049/40/44809355

E-mail : hamburg@csgb.gov.tr  


Hannover Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres    : An der Christuskirche 3, 30167 Hannover - F. ALMANYA

Tel        : 0049/511/7686545-48

Faks      : 0049/511/17700

E-mail   : hannover@csgb.gov.tr  


Karlsruhe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Rintheimerstr. 82, 76131, Karlsruhe - F. ALMANYA

Tel       : 0049/721/85 77 87

Faks    : 0049/721/84719

E-mail : karlsruhe@csgb.gov.tr  


Köln Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Luxemburger Str. 285, 50354 Hürth/Köln - F. ALMANYA

Tel       : 0049/2233/76732

Faks    : 0049/2233/76732

E-mail : koln@csgb.gov.tr  


Mainz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres    : An der Karlsschanze 7, 55131 Mainz - F. ALMANYA

Tel        : 0049/6131/ 83 39 93

Faks      : 0049/6131/81202

E-mail   : mainz@csgb.gov.tr  


Münih Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres   : Goethe Str. 5, Stock 3,    80336 München - F. ALMANYA

Tel       : 0049/89/55028848

Faks    : 0049/89/55028849

E-mail : munih@csgb.gov.tr


Münster Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Lotharinger Str. 25-27, 48147 Münster - F. ALMANYA

Tel       : Santral: 0049/251/42492

Faks    : 0049/251/43327      

E-mail : munster@csgb.gov.tr  


Nürnberg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres : Regensburgerstr 69, 90478 Nürnberg - F. ALMANYA

Tel       : 0049/911/ 26 01 66; 409 95 36

Faks   : 0049/911/ 409 92 93

E-mail : nurnberg@csgb.gov.tr  


Stuttgart Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Kernerstr. 19/B, 70182 Stuttgart - F. ALMANYA

Tel       : 0049/711/286 52 70

Faks    : 0049/711/286 52 76

E-mail : stuttgart@csgb.gov.tr  


AVUSTRALYA 


Melburn Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Level 8, 24 Albert Road (P.O.Box 323), South Melbourne, Vic.3205-   AVUSTRALYA

Tel       : 0061/3/968 67 446; Santral: 0061/3/969 60 46

Faks    : 0061/3/969 661 04

E-mail : melburn@csgb.gov.tr  


AVUSTURYA 


Viyana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres : Prinz-Eugen-Str. 40, A-1040 Wien - AVUSTURYA

Tel       : 0043/1/505 78 06 Santral : 0043/1/505 25 10/71

Faks   : 0043/1/505 57 83

E-mail : viyana@csgb.gov.tr  


Bregenz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Arlbergstr. 117, A-6900 Bregenz - AVUSTURYA

Tel       : 0043/5574/47269

Faks    : 0043/5574/42441

E-mail : bregenz@csgb.gov.tr  


Salzburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Strubergasse 9, A-5020 Salzburg - AVUSTURYA

Tel       : 0043/0662/442115 Santral: 0043/0662/442120

Faks    : 0043/0662/4421334

E-mail : salzburg@csgb.gov.tr  


AZERBAYCAN 

Bakü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : Samed Vurğun Küçesi No: 94 Bakü - AZERBAYCAN

Tel       : 0099412/449 95 03

Faks    : 0099412/449 95 04

E-mail : baku@csgb.gov.tr  


BELÇİKA 


Brüksel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : 4, Rue Montoyer, 1000 Bruxelles - BELÇİKA

Tel       : 0032/2/513 31 28;  513 40 95

Faks    : 0032/2/513 31 28 

E-mail : bruksel@csgb.gov.tr


AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : 36-38, Avenue des Arts, 1040 Bruxelles - BELÇİKA

Tel       : 0032/2/289 62 40

Faks    : 0032/2/511 04 50

E-mail : abmus@csgb.gov.tr 


DANİMARKA 


Kopenhag Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres : Vestagervej 16, DK 2100 København - DANİMARKA

Tel     : 0045/391 801 25

Faks   : 0045/391 833 88

E-mail: kopenhag@csgb.gov.tr


FRANSA 


Paris Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : 44, rue de Sèvres, 92100 Boulogne - Billancourt - FRANSA

Tel      : 01 46 99 02 67

Faks    : 01 41 31 40 76

E-mail : paris@csgb.gov.tr  


Lyon Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği


Adres   : 87, rue de Sèze, 69006 Lyon - FRANSA

Tel       : 0033/472/74 26 73 Santral: 0033/472/ 83 98 40

Faks    : 0033/478/24 86 75

E-mail : lyon@csgb.gov.tr  


Strazburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : 10, rue Auguste Lamey, 67000 Strasbourg - FRANSA

Tel       : 0033-3- 88 /371427 Santral: 0033-3- 88/ 36 6910 /25

Faks    : 0033-3-88/379739

E-mail : strazburg@csgb.gov.tr  


HOLLANDA 


Lahey Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres : Jan Evertstraat 15, 2514 BS Den-Haag - HOLLANDA

Tel       : 0031/70/362 02 82

Faks   : 0031/70/362 01 17

E-mail : lahey@csgb.gov.tr


Deventer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği


Adres : Keizerstraat 8, 7411 HG Deventer - HOLLANDA

Tel       : 0031/570/611394

Faks   : 0031/570/611394

E-mail : deventer@csgb.gov.tr  


Rotterdam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği


Adres : Westblaak 2, 3012 KK Rotterdam - HOLLANDA

Tel       : 0031/10/4144052 Santral: 0031/10/4132270

Faks   : 0031/10/4144052 - 4114417

E-mail : rotterdam@csgb.gov.tr  


İNGİLTERE 


Londra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres  : Knightsbridge, Rutland Gardens, SW 7 1BW, London - İNGİLTERE

Tel      : 0044/20/758 159 88

Faks    : 0044/20/759 169 11

E-mail : londra@csgb.gov.tr  


İSVEÇ 


Stokholm Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : Dag Hammerskjölds Väg 20, 115527 Stokholm - İSVEÇ

Tel       : 0046/8/664 42 88

Faks    : 0046/8/663 55 14

E-mail : stocsgm@telia.com 


İSVİÇRE


Bern Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : Lombachweg 33, CH-3006 Bern - İSVİÇRE

Tel       : 0041 (0)31/351 06 29

Faks    : 0041 (0)31/352 88 19

E-mail : bern@csgb.gov.tr  


Zürih Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği


Adres : Weinbergstr. 65, CH- 8006 Zürich - İSVİÇRE

Tel     : 0041 (0)44 363 93 13

Faks  : 0041 (0)44 368 29 19

E-mail: zurih@csgb.gov.tr  


BM Cenevre Ofisi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği 


Adres  : 28 B. Chemin du Petit Saconnex,1211 Genéve 19- İSVİÇRE

Tel       : 0041/22/918 50 82 - 50 80

Faks    : 0041/22/733 27 97 - 734 08 59

E-mail : ilo@csgb.gov.tr  


KANADA 

Ottova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği 

Görevli Olmadığından Faal Değildir. 


KATAR 

Doha Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği 

Görevli Olmadığından Faal Değildir 


KAZAKİSTAN 


Astana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : Kabanbai Batır Cad. 6/1, Astana - KAZAKİSTAN

Tel       : 0077172/925870-71-72

Faks    : 0077172/925874

E-mail : astana@csgb.gov.tr  


KUVEYT 

Kuveyt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres : P.O.Box: 20627, Safat 13067 - KUVEYT

Tel      : (00 965)252 30 49

Faks   : (00 965)252 30 49

E-mail : kuveyt@csgb.gov.tr  


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ 

Lefkoşa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : Bedrettin Demirel Cad. Lefkoşa - K.K.TÜRK CUMHURİYETİ

Tel       : Santral: 0392/22/72314

Faks    : 0392/22/85118

E-mail : lefkosa@csgb.gov.tr  


NORVEÇ 

Oslo Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği 

Görevli Olmadığından Faal Değildir. 


LİBYA 

Trablus Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : Turkish Embassy P.O.Box: 947, Tripoli - LİBYA

Tel       : 00218/21/ 340 11 40

Faks    : 00218/21/ 340 11 46

E-mail : trablus@csgb.gov.tr  


Bingazi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği 

Görevli Olmadığından Faal Değildir.


S. ARABİSTAN 

Riyad Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres   :P.O.Box : 94 390, Riyadh 11693 - S.ARABİSTAN

Tel       : 966-11 482 01 01

Faks    : +966-11 488 78 23

E-mail :riyad@csgb.gov.tr  

Cidde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği

Adres : P.O.Box 70, Jeddah 21411- S.ARABİSTAN

Tel       : 00966 12 665 48 73 /133

Faks   : 00966 12 665 22 80

E-mail : cidde@csgb.gov.tr  


ROMANYA

Bükreş Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği 

Görevli Olmadığından Faal Değildir. 


RUSYA FEDERASYONU 

Moskova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği 


TÜRKMENİSTAN 

Aşkabat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği

Adres  : Shevchenko No: 9 Ashgabat - TÜRKMENİSTAN

Tel       : 0099312/ 27 35 38; 27 20 17

Faks    : 0099312/ 27 35 38

E-mail : askabat@csgb.gov.tr

Başa Dön

 

Soru 2: Yurt dışında bulunanların Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmaları hususunda kısaca bilgi verebilir misiniz? 


Cevap 2: 3201 sayılı Kanunla yurtdışında çalışan veya ev hanımı olarak bulunan Türk vatandaşlarına yurt dışında geçen sürelerini geriye dönük borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olma hakkı tanınmıştır. 5510 sayılı Kanunda belirtilen şartların yerine getirilmesi ve SGK tarafından tahakkuk ettirilecek meblağın ödenmesi suretiyle vatandaşlarımız Türkiye’den emekli olabilirler.


Soru 3: Borçlanma kapsamında yurt dışında geçen hangi süreler değerlendirilir?      


Cevap 3: Borçlanma kapsamındaki süreler; Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin on sekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir.


Soru 4: Borçlanmak isteyenler hangi belgelerle nereye başvurmalıdır?


Cevap 4: Yurtdışında geçen sürelerini borçlanmak isteyen vatandaşlar, 3201 Sayılı Kanunun uygulama yönetmeliğinin “Yurtdışında Geçen Sürelerin Borçlandırılması ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” 7.inci, 8.inci ve 9.uncu  maddeleri dikkate almak suretiyle belgelerini temin ederler ve bu maddeler çerçevesinde borçlanma talebinde bulunurlar.

 

Yurtdışı borçlanmalarda belgelendirme şartına ilişkin yükümlülüğün yerine getirilmesini sağlayan belgeler; sosyal güvenlik anlaşması akdedilen veya akdedilmeyen ülkelere ve ülke ayrımı yapılmadan ev kadını olarak geçen sürelere ilişkin olmak üzere farklılık göstermektedir.


 

·         Sosyal Güvenlik Anlaşması akdedilen ülkelerde geçen sürelerin borçlandırılabilmesi için ibrazı gereken belgeler

 

- Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta merciinden alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartlarından,


- Sigortalıların çalıştıkları iş yerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın, çalışılan ülkede işyerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgelerinden,


- Yurtdışında kendi adına ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesinden,

 

- Bulunulan ülkelerdeki Türk Konsoloslukları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri veya Ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanması için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerinden,

 

-Yurda dönmüş olup da yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem yapılan pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.   

 

durumlarına uygun olan belgenin Kuruma ibraz edilmesi gerekir.


 

·         Sosyal Güvenlik Anlaşması akdedilmemiş ülkelerde geçen sürelerin borçlandırılabilmesi için ibrazı gerekli belgeler

 

- Bulunulan ülkelerdeki Türk Konsoloslukları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri veya Ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerinden,

 

- Yurtdışında çalıştıkları iş yerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümelerinden,

 

- Gemi adamları, çalıştıkları geminin bayrağını taşıdıkları ülkelerde bulunan Türk Konsoloslukları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri veya Ataşelikler gibi temsilciliklerinden alacakları ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerini veya iş yerlerinden alacakları sigortalılık sürelerini gösterir bonservisleri ile gemilerde çalıştıklarını gösterir belgelerde kayıtlı bulunan çalışma izinlerinin tercümeleri yada pasaportlarında çalışma süreleri ile örtüşen giriş-çıkış tarihlerini gösterir sayfaların örneklerinden,

 

-Yurda dönmüş olup da yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem yapılan pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.   

  

durumlarına uygun olan belgenin Kuruma ibraz edilmesi gerekir.


 

·         Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanmasında ibrazı zorunlu belgeler

 Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilecektir.

      1)      İkamet belgesinin Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi.

2)      Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge.

3)      Yukarıdaki 1 ve 2 nci maddelerde belirtilen belgeler temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.  

Kanuna göre yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin pasaport fotokopisi veya emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi ile borçlanılması halinde, sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlandırılacak, pasaport fotokopisi veya yurda giriş-çıkış çizelgesinden ülkemizde bulunulduğu tespit edilen süreler hiçbir şekilde borçlandırılmayacaktır.  


 ·         Müracaat yeri 

Sosyal Güvenlik Kurumunca sonuçlandırılacak olan borçlanmaların Kurumun hangi birimine yapılacağına ilişkin genel kural, son defa Türkiye’de geçen çalışmaların sigortalılık haline göre belirlenmektedir.

 

Buna göre, Türkiye’de son defa;

 

- Hizmet akdi veya kendi nam ve hesabına bağımsız kapsamında çalışması bulunanlar ile hiç çalışması bulunmayanların, ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine,

 

- Kamu görevlisi olarak çalışması bulunanların, Sosyal Güvenlik Kurumu  Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “Mithatpaşa Caddesi No: 7, Sıhhıye/ANKARA adresine” yazılı olarak başvurmaları gereklidir.

 

Yurtdışında çalışmakta iken veya yurda kesin dönüş yaptıktan sonra ölenlerin yurtdışında geçen sigortalılık süreleri ile ev kadınlığında geçen sürelerin borçlandırılması için hak sahiplerince yapılacak başvurular da, ölenin Türkiye’deki sigortalılık statüsü dikkate alınarak, Sosyal Güvenlik Kurumunun yukarıda açıklanan birimlerine yapılmalıdır.

 

Başa Dön

 

Soru 5: Yurt dışında geçen sürelerin ne kadarını borçlanmak gerekir?


Cevap 5: Yurtdışında geçen sürelerinizin tamamını borçlanabileceğiniz gibi, bir kısmını ya da aylık bağlamaya yetecek kadarını borçlanma talebinde de bulunabilirsiniz. Borçlanmak istediğiniz süreyi “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesinde” belirtmeniz gerekmektedir.


 Soru 6: Borçlanılacak tutar nasıl hesaplanır, ödeme hangi para biriminde yapılır ve taksit imkanı var mıdır?         

                                                                                                

 Cevap 6: Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilen borç tutarı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 82’nci maddesinde belirtilen prime esas asgari ve azami günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın yüzde 32'sidir.

01.01.2014 – 30.06.2014 tarihleri için günlük asgari borçlanma tutarı 11,42 TL, azami      74,23 TL’dir. Borçlanma miktarı 01.07.2014 – 31.12.2014 tarihleri için asgari 12,10 TL, azami  78,62 TL olacaktır.

Borç tutarı Türk lirası olarak ödenecektir. Ancak başvuru sahibi vatandaşımız halen yurtdışında yaşıyorsa ödemeyi döviz cinsinden de yapabilecektir.

Ödemede taksit imkânı bulunmamaktadır. Borçlanma bedeli, tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenmelidir. Aksi takdirde borçlanma işlemi iptal edilir ya da kısmi bir ödeme yapıldıysa, ödenen kısma tekabül eden süreler kişinin sigortalılık günlerine eklenir. 


Soru 7: Borçlanma tutarı yatırıldıktan veya kişiye tebliğ edildikten sonra borçlanmadan vazgeçilebilinir mi? Vazgeçilirse daha sonra bu hak kullanılabilinir mi? 


Cevap 7: Borçlanmanız dikkate alınarak herhangi bir aylık bağlanmadığı müddetçe sizin ya da hak sahiplerinin başvuruda bulunması halinde borçlanmadan vazgeçebilirsiniz ve ödemiş olduğunuz tutar faiz uygulanmaksızın tarafınıza iade edilir. 

Tekrar başvuruda bulunmanız halinde başvuru için gerekli belgelerle müracaat tarihindeki şartlara göre yeniden borçlanma başvurusunda bulunabilirsiniz. 


Soru 8: Borçlanma başvurusunda bulunmak için herhangi bir süre kısıtlaması var mıdır?           


Cevap 8: Yurtdışında geçen sürelerin borçlanılması için yapılacak müracaatlarda herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.


Soru 9: Mavi kartlıların borçlanması hakkında bilgi verebilir misiniz? 


Cevap 9: İzinle Türk vatandaşlığından çıkarak bulundukları ülke vatandaşlığına geçen eski Türk vatandaşlarının borçlanma başvurusunda bulunmaları mümkündür. Ancak, doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, (mavi kart sahipleri) on sekiz yaşını doldurduktan sonra sadece Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanabilirler.

 


Soru 10: Borçlanma yoluyla bağlanmış olan aylıklar hangi durumlarda kesilir?   


Cevap 10: Borçlanma yoluyla bağlanan aylıklar, sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış olup olmadığına bakılmaksızın, herhangi bir ülkede çalışmaya veya ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başlanılan tarihten itibaren kesilir. 


Soru 11: Borçlanma işlemi için gerekli olan Hizmet Belgesi nereden ve hangi belgelerin ibrazı ile temin edilir?


Cevap 11: Hizmet belgesinin temini ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Genellikle sigortalının talebi üzerine doğrudan o ülkenin sigorta kurumundan ya da Müşavirlik/Ataşeliklerimiz veya Büyükelçiliklerimiz kanalıyla temin edilmektedir.  

Başvuruda kullanılan dilekçede sigorta numarası, doğum tarihi (gün, ay, yıl), doğum yeri, çalışılan veya o ülkede ikamet edilen tarihler, ilgili belgelerin birer örneğini eklemek suretiyle mutlaka belirtilmelidir.

 

Müracaatlar şahsen ya da posta yoluyla yapılmalı, e-posta ve faksın kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca, bazı ülkeler için, çalışılan sürede kullanılan pasaportun/pasaportların işlem görmüş tüm sayfalarının okunaklı fotokopileri gereklidir. Bu ülkeler için pasaport fotokopileri olmadan hizmet belgesi düzenlenmemektedir.


  

Soru 12: Hizmet Belgesi almak için herhangi bir ücret ödenir mi? 


Cevap 12: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlik ve Ataşeliklerince düzenlenen hizmet belgelerinden herhangi bir ücret alınmamakta, ancak, Konsolosluk şubelerince düzenlenen belgelerde, özellikle de ev kadını olarak geçen sürelerin belgelendirilmesinde cüzi bir harç alınmaktadır.      


Soru 13: Türkiye'den edindiğim meslek ile ilgili müfredatı gösteren belgeleri (Transkript) nereden temin edebilirim?


Cevap 13: Edindiğiniz mesleğe göre müfredatı gösteren belgeleri, Türkiye’de mezun olduğunuz okullardan veya meslek odalarından temin edebilirsiniz.

 

Başa Dön

 

  

 

Ülkeler İtibariyle Sorular ve Cevapları 


ALMANYA 


Soru 1: Almanya'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?


Soru 2: Almanya'da bir firmada çalıştım. Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. İşletme emekli aylığı hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Aylık bağlanması için hangi şartlar aranmaktadır? (vatandaşlarımız tarafından yıpranma payı veya işverenden kesilen primler olarak da adlandırılır)  


Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Almanya'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 4: Almanya'dan aldığım yetim aylığı Türkiye'ye dönersem kesilir mi?


Soru 5: Almanya'da yaşıyorum, Almanya'daki hastalık kasası Türkiye'den aldığım emekli aylığından kesinti yapabilir mi?


Soru 6: Almanya'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm ve işçi payı sigorta primlerimi aldım. İşveren payı sigorta primlerimi de alabilir miyim?


Soru 7: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?


Soru 8: Almanya'da ikamet ediyorum. Almanya'dan aldığım emekli aylığım, borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olmama engel teşkil eder mi?


Soru 9: Almanya'dan döndükten sonra prim iadesinden yararlandım. Yurt dışında geçen sürelerimi Türkiye'den emeklilik için borçlanabilir miyim?


Soru 10: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Almanya'da çalıştım ve sigorta primlerimi aldım. Bu sürelerle ilgili hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 11: Almanya'dan malulen emekliyim. Borçlanmam halinde Türkiye'den de malulen emekli olabilir miyim?


Soru 12: Almanya'da halen aktif olarak çalışıyorum, yurt dışı hizmetlerimi borçlanmam halinde Türkiye'den de emekli aylığı bağlanır mı?


Soru 13: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Almanya'da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 14: Almanya'da çalışmaktayım. Çocuğum Türkiye'de öğrenim görüyor, çocuğum sağlık sigortamdan yararlanabilir mi?


Soru 15: Almanya'da ikamet ediyorum, ancak çocuklarım Türkiye'de okula gidiyorlar. Çocuk parasını nasıl alırım, nereye başvurmam gerekir?


Soru 16: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Soru 17: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Almanya'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?


 

Başa Dön

 

Soru 1: Almanya'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?          

                                                                    

Cevap 1: Yaşlılık aylığı bağlanması için 65 veya 67 (1947 ve daha sonra doğanlar için 2012 yılından 2029 yılına kadar kademeli olarak yükseltilmektedir) yaşını doldurmuş olmak ve asgari 5 yıllık (60 ay) sigortalılık süresini tamamlamak gerekmektedir.  

Sigortalılık süresinin yeterli olmaması halinde, Türkiye’de geçen sigortalılık süreleri de hizmet birleştirmesi yapılması suretiyle tamamlanabilir ve kısmi aylık bağlanır. Diğer aylık türleri için, Almanya’da iseniz Almanya’daki Müşavirlik ve Ataşeliklerimizden, Türkiye’de iseniz bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden bilgi alabilirsiniz.


Soru 2: Almanya'da bir firmada çalıştım. Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. İşletme emekli aylığı hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Aylık bağlanması için hangi şartlar aranmaktadır? (vatandaşlarımız tarafından yıpranma payı veya işverenden kesilen primler olarak da adlandırılır)  


Cevap 2: F. Almanya’da zorunlu sigorta dışında, genelde büyük ölçekli firmalarda ”İşletme Emekli Sandıkları“ (Betriebsrentenkasse) bulunmaktadır. Bu sandıklar, işçinin hiç bir katkısı olmaksızın sadece işverenin yaptığı ödemelere bağlı olarak, aşağıdaki şartlar da yerine getirilmişse, ek bir emekli aylığı/dul-yetim aylığı veya tazminat öderler. Bu şartlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

- İşyerinde İşletme Emekli Sandığı’nın (Betriebliche Altersversorgungskasse) kurulmuş,

-Çalışanın aynı işyerinde aralıksız en az 10 yıl veya kamuya ait Belediyeler, Federal Demir Yolları, Federal Posta İdaresi veya hastaneler, gibi kuruluşlarda aralıksız 5 yıl çalışılmış,

- İşten ayrılındığında 35 yaşının doldurulmuş ve

- İlgili Kanunun yürürlüğe girdiği 19/12/1974 tarihinden sonra işten ayrılınmış ve

- Emekliliğe hak kazanılmış

olmasıdır.

İnşaat işkolunda çalışanların, varsa hem çalıştığı firmaların işletme emekli  sandığından, hem de İnşaat İşkolu Ek Emeklilik Sandığı’ndan  (Zusatzversorgungskassen im Baugewerbe) emekli aylığı alabilmeleri  mümkündür. Bunun için;

 - Değişik inşaat firmalarında en az toplam 220 ay (18 yıl 4 ay) veya
 - Aynı inşaat firmasında aralıklı da olsa en az 10 yıl çalışmış olmak


gereklidir.
 

Maden işkolunda (Bergbau) faaliyet gösteren firmaların çoğunda işletme emekli sandığı kurulmamıştır. Ancak az sayıda da olsa bu işkoluna dahil bazı firmalarda işletme emekli sandığı uygulaması bulunmaktadır.

Aylık bağlanılabilmesi için, 65 yaşını dolduran ve durumları bu şartlara uyan vatandaşlarımızın; çalıştıkları firmanın adını-adresini, çalışılan sürelerin tarihlerini, kimlik fotokopilerini ve varsa çalışmalarını gösterir diğer belgeleri içeren, işletme emekli aylığı bağlanması talebini belirten bir dilekçe ile ilgili Ataşeliğimize veya Bakanlığımızın

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İnönü Bulvarı No: 42

06520 ANKARA 

adresine müracaat etmeleri gerekmektedir. Taleplerle ilgili gerekli araştırma yapılmakta ve sonucundan dilekçe sahibine bilgi verilmektedir.


Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Almanya'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?  


Cevap 3: Bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne ya da doğrudan Alman Sigorta Kurumu’na (Deutsche  Rentenversicherung Nordbayern, 95440 Bayreuth-F. Almanya) müracaat edebilirsiniz. Ayrıca, Bakanlığımıza başvurmanız halinde talebinizle ilgili gerekli işlemler başlatılmaktadır.  

Aylığınızın kesilme nedeni muhtemelen her yıl gönderilmesi istenen Yaşam Belgesi’nin gönderilmemiş olmasıdır. Nüfus Müdürlüğünden temin edeceğiniz Nüfus Kayıt Örneği “Yaşam Belgesi” yerine geçmektedir. Bu belgenin ayrıca tercüme edilmesine de gerek yoktur.

Soru 4: Almanya'dan aldığım yetim aylığı Türkiye'ye dönersem kesilir mi?


Cevap 4: Hayır, kesilmez. Almanya’dan alınan yetim aylığı

1.      18 yaşını doldurana kadar,

2.      Okul ya da meslek eğitimine devam edenlere, gönüllü olarak bir yıl sosyal ya da ekolojik hizmette bulunanlara ya da bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerden ötürü kendi geçimini sağlayamayanlara 27’inci yaşını doldurana kadar

 ödenmektedir. Türkiye’ye dönmeniz durumunda da aylığınız yukarıdaki şartları yerine getirdiğiniz sürece ödenir.


Soru 5: Almanya'da yaşıyorum, Almanya'daki hastalık kasası Türkiye'den aldığım emekli aylığından kesinti yapabilir mi?


Cevap 5: 29 Nisan 2004 (883/2004) ve 16 Eylül 2009 (987/2009) tarihli Avrupa Birliği Tüzükleri doğrultusunda hazırlanan “Avrupa’da Sosyal Güvenlik Sistemlerinin Koordinasyonuna ve Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun”un 1 Temmuz 2011 tarihinde Almanya’da yürürlüğe girmesiyle, Almanya’dan emekli aylığı alan kişilerin diğer ülkelerden aldıkları emekli aylıklarından sağlık ve bakım sigortalarına prim kesintisi yapılmaya başlanmıştır. Hali hazırda bu oran % 10 civarındadır.

 Söz konusu kesintiye karşı Türkiye’nin AB üyesi olmaması ve Sosyal Güvenlik Anlaşmasında bu yönde bir kesinti öngörülmemesi nedeniyle itiraz edilebilir.


Başa Dön

 

Soru 6: Almanya'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm ve işçi payı sigorta primlerimi aldım. İşveren payı sigorta primlerimi de alabilir miyim?   


Cevap 6: Prim iadesi konusunu düzenleyen Alman Sosyal Güvenlik Kanunu’nun VI. Kitabının 210. maddesi, sadece işçi payı sigorta primlerinin iadesine izin vermekte, işveren payı sigorta primleri ise iade edilmemektedir. Bu konuda Almanya’da açılan bir dava Federal Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürülmüş, ancak bu talep anılan mahkeme tarafından reddedilmiştir. İşçi payı sigorta primlerini alan vatandaşlarımız Almanya’daki tüm sosyal haklarını kaybederler.


Soru 7: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?     

         

Cevap 7: Almanya’da çalışmış olanların primlerinin SGK’ya transferi mümkün değildir. Ancak, Türkiye’de sigortalı olarak geçen hizmetlerinizle birlikte değerlendirilmek suretiyle emekliliğe hak kazanabilirsiniz. Ayrıca, Almanya’daki sigortalılık süreleriniz yeterli ise yurtdışı hizmet borçlanması yaparak da Türkiye’den emekli olabilirsiniz.


Soru 8: Almanya'da ikamet ediyorum. Almanya'dan aldığım emekli aylığım, borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olmama engel teşkil eder mi?


Cevap 8: Hayır, engel teşkil etmez.


Soru 9: Almanya'dan döndükten sonra prim iadesinden yararlandım. Yurt dışında geçen sürelerimi Türkiye'den emeklilik için borçlanabilir miyim?


Cevap 9: Prim iadesi yaptırmış olsanız da, yurt dışında geçen sigortalılık sürelerinizi belgelendirmeniz halinde borçlanmanız mümkündür.


Soru 10: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Almanya'da çalıştım ve sigorta primlerimi aldım. Bu sürelerle ilgili hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?

Cevap 10: Prim iadesi kararını doğrudan Alman Emeklilik Kurumu (Deutsche  Rentenversicherung Nordbayern 95440 Bayreuth-F. Almanya) adresinden temin edebilirsiniz. Sözkonusu belge ile Türkiye’de ikamet ettiğiniz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne müracaat edebilirsiniz.

Soru 11: Almanya'dan malulen emekliyim. Borçlanmam halinde Türkiye'den de malulen emekli olabilir miyim?

Cevap 11: Her iki ülke kendi mevzuatını uygulamaktadır. Almanya’dan malulen emekli olmanız Türkiye’den de doğrudan malulen emekli olmanız için yeterli değildir. Maluliyet durumunuz ayrıca SGK tarafından Türk mevzuatına göre değerlendirilecek ve buna göre karar verilecektir.


Soru 12: Almanya'da halen aktif olarak çalışıyorum, yurt dışı hizmetlerimi borçlanmam halinde Türkiye'den de emekli aylığı bağlanır mı?


Cevap 12: Türkiye’den emekli aylığı alabilmeniz için gerekli olan şartlardan birisi başvuru yapılırken “çalışmıyor olmak”tır. Borçlanmak suretiyle emekli olabilmeniz ve daha sonra aylığınızın ödenmeye devam edebilmesi için Almanya’da hiçbir şekilde çalışmamanız ve ayrıca herhangi bir sosyal ödenek veya sosyal yardım almamanız gerekmektedir.   

            

Soru 13: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Almanya'da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Cevap 13: Almanya’da son olarak ikamet ettiğiniz yerdeki belediyeye yazılı olarak müracaat etmeniz ve bazı hallerde talep edilen işlem ücretini karşılamanız halinde ikamet belgeniz Türkiye’deki adresinize gönderilecektir.

Almanya’daki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliklerimize müracaat etmeniz halinde de ikamet belgeniz genellikle (Bazı Belediyeler doğrudan başvuru şartını koşmaktadır) temin edilerek adresinize gönderilmektedir. Söz konusu belgenin tercüme edildikten sonra noterde tasdik ettirilerek diğer belgelerle birlikte ikamet edilen yerdeki SGK İl Müdürlüğü’ne ibraz edilmesi gereklidir.


Soru 14: Almanya'da çalışmaktayım. Çocuğum Türkiye'de öğrenim görüyor, çocuğum sağlık sigortamdan yararlanabilir mi?    

          

Cevap 14: Eğer çocuğunuz bekar ise ve yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşına kadar, lise ve dengi okullarda eğitim görmesi halinde 20 yaşına kadar sağlık yardımlarından yararlanabilir.

Türkiye’de ikamet eden çocuğunuza, bağlı olduğunuz Alman Hastalık Kasası adına SGK tarafından sağlık yardımları yapılması için ilgili Alman Hastalık Kasasınca düzenlenmiş olan yardımların tarihini ve yardımlara hak kazanan aile bireylerini gösterir T/A 9 işaretli formülerin temini gerekmektedir.

Bu belgeyi temin etmek için, bağlı bulunduğunuz Alman Hastalık Kasası’na başvurarak Türkiye’de oturan ve bakmakla yükümlü olduğunuz çocuğunuzun sağlık yardımlarından yararlanmasını sağlamak amacı ile T/A 9 1 rehberini talep ederek, rehberin son sayfasını doldurup Alman Hastalık Kasasına vermeniz gerekmektedir.

Alman Hastalık Kasası, bu bildirimi alınca T/A 9 formülerini düzenleyerek çocuğunuzun  ikamet ettiği yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gönderecektir.

ÖNEMLİ UYARI:

 T/A 9 1 Rehberini doldururken, çocuğunuzun Türkiye’deki adresini açık ve net bir şekilde belirtiniz (İl, İlçe, Mahalle ve Sokak Adı ile Kapı Numarası).


Soru 15: Almanya'da ikamet ediyorum, ancak çocuklarım Türkiye'de okula gidiyorlar. Çocuk parasını nasıl alırım, nereye başvurmam gerekir?


Cevap 15: Bağlı bulunduğunuz aile kasasına (Arbeitsagentur-Familienkasse), Türkiye’de nüfusa kayıtlı olduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan “Medeni Hal Belgesi” (KG 53) ile başvurmanız gerekmektedir.


Soru 16: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Cevap 16: Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapanlara herhangi bir maddi yardım yapılmamaktadır. Bazı hayır kuruluşları ve dönem dönem bazı eyaletler tarafından uygulanan projelere ayni ve maddi destekler sağlanmaktadır. Dönüş kararı alındıktan sonra Almanya’daki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşelikleri ile yerel makamlara başvurarak bilgi talebinde bulunmanız yararlı olacaktır.

Almanya’da elde ettiğiniz emeklilik hakkından ve buna bağlı olarak sağlık sigortasından Türkiye’ye dönüşte de yararlanmaya devam edebilirsiniz. Bunun için bağlı bulunduğunuz  Alman Sigorta Kurumuna başvurmanız gerekmektedir. Almanya’daki sigortalı çalışma sürelerinizi Türkiye’de borçlanma ya da hizmet birleştirmesi yoluyla değerlendirmeniz de mümkündür.

Almanya’daki işyerinizden ayrılmadan önce, işletme emekli aylığı hakkınızın olup olmadığını öğrenmeniz ve hakkınız varsa buna ilişkin belgeyi işvereninizden almanız, diğer şartları yerine getirdiğinizde işletme emekli aylığınızı sorunsuz bir şekilde almanıza imkan sağlayacaktır.  


Soru 17: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Almanya'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?


Cevap 17: Türkiye’de edinilen meslek diplomaları Almanya’da doğrudan geçerli değildir. Diplomanızın, “Yabancı Ülkelerde Elde Edilen Mesleki Diplomaların Tanınması Hakkında Kanun” uyarınca tamamen ya da kısmen tanınabilmesi için; ikamet ettiğiniz yerden sorumlu İş Ajansına, Zanaatkarlar Odasına veya Sanayi ve Ticaret Odasına önce bilgi almak için, gerekli şartların mevcut olduğunu düşünüyorsanız da özgeçmişiniz, eğitiminize ilişkin bilgiler, pasaportunuz, diplomanız, mesleki tecrübelerinize ilişkin belgeleriniz ve Almanya’da mesleğinize uygun bir işte çalışmak istediğinize dair talep yazınızla birlikte tanıma işlemi için başvurmanız gerekmektedir. Meslek diplomalarının tanınmasına ilişkin ayrıntılı bilgiye  “www.berufliche-anerkennung.de” internet adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Başa Dön

 

AVUSTRALYA


Soru 1: Avustralya'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz? 


Soru 2: Avustralya'da bir firmada çalıştım. İşletme emekli aylığı almak için hangi şartlar aranmaktadır, kısaca bilgi verir misiniz?


Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Avustralya'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 4: Avustralya'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm. Sigorta primlerimi alabilir miyim?  


Soru 5: Avustralya'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim? 


Soru 6: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Avustralya'da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 7: Avustralya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Başa Dön

 

Soru 1: Avustralya'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz? 


Cevap 1:  Avustralya’da temel devlet yaşlılık aylığı yoktur. 65 yaşına gelen kişiler gelir ve mal varlığı testine tabi tutulmakta olup, belirlenen miktarların altında geliri ve malı bulunanlara yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.  

Avustralya yaşlılık aylığına hak kazanabilmek için, yaşlılık aylığı hak etme yaşına gelmeden önce, son iki yıl Avustralya’da ikamet ediyor olmak ve yaşlılık aylığına Avustralya’da ikamet ederken başvurmak gerekmektedir.   

Avustralya vatandaşlığına sahip olunması halinde, 16-65 yaş aralığında 25 yıl Avustralya’da ikamet etmekle tam emekli aylığına, 25 yıldan daha az ikamet etmekle ise orantısal azalma ile hesaplanan emekli aylığına hak kazanılabilir. Avustralya dışında emekli aylığını alabilmek için öncelikle emekli aylığına hak kazanılması, ondan sonra Avustralya dışında ikamet edilmesi gerekmektedir.   

Türkiye ile Avustralya arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması bulunmadığından, Avustralya vatandaşlığı olmayanların Türkiye’de ikamet ederken Avustralya’daki çalışmalarından dolayı  emekli aylığı talebinde bulunamazlar. Bu durumdaki kişilerin emekli aylığı talebinde bulunabilmek için tekrar Avustralya’ya giriş yaparak en az iki yıl ikamet etmesi gerekmektedir.


Soru 2: Avustralya'da bir firmada çalıştım. İşletme emekli aylığı almak için hangi şartlar aranmaktadır, kısaca bilgi verir misiniz?


Cevap 2: Avustralya’da herhangi bir işletme aylığı uygulaması yoktur. Sadece Super Annuation denilen özel emeklilik kasalarına çalışırken prim yatırılması halinde bu özel kasalardan 62 yaşına gelindikten sonra aylık almak veya birikenleri topluca almak mümkündür. Bu tamamen kişinin kendi tasarrufundadır. Avustralya dışına çıkıldığında ise, yaşa bakılmaksızın birikimlerin toptan ödeme olarak iadesi talep edilebilir.  

1992 – 95  yılları arasında zorunlu hale getirilen super annuation sistemi, 1992 yılından önce Avustralya’da çalışması olanlar için geçerli değildir.


Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Avustralya'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Cevap 3: Avustralya’dan bağlanan emekli aylıklarının Avustralya dışına çıkıldıktan sonra ödenmesine ilişkin belirlenmiş süreler vardır. Avustralya vatandaşlığına sahip olmak şarttır. Yurtdışına çıkmadan önce Centrelink Uluslararası Bölümü ile görüşülerek, kişinin kendi durumu hakkında Centrelink’e bilgi vermesi gerekmektedir. 3 hafta yurtdışında kaldıktan sonra maaşın kesilmesi veya azalması halinde, bilgi almak için, Türkiye’den Centrelink’i 00 800 6190 5703 nolu telefon numarasından arayabilir, gerekirse telefonda Türkçe konuşan bir yetkiliyi isteyebilirsiniz. Veya gerektiğinde Ataşeliğimizden de yardımcı olunmasını isteyebilirsiniz.


Soru 4: Avustralya'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm. Sigorta primlerimi alabilir miyim?  


Cevap 4: Avustralya’da çalışırken devlete vergi ödenir, genel bütçeye ödeme yapılır, sosyal güvenlik primi ödemesi yoktur, dolayısıyla prim iadesi de yoktur. Sadece 1992 yılından sonra başlatılan Super Annuation özel emeklilik kasalarına ödenen primler talep edilmesi halinde toptan geri alınabilir.


Başa Dön

 

Soru 5: Avustralya'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim? 


Cevap 5: Kadın vatandaşlarımızın, nüfus cüzdanı ve Avustralya’da ikamet ettiklerini gösteren Avustralya Göç Dairesinden alacakları ülkeye giriş-çıkışları gösteren belge veya çalıştıklarını gösteren vergi kağıtları-işyeri belgeleri ile, erkek vatandaşlarımızın ise nüfus cüzdanı ve Avustralya’da çalıştıklarını kanıtlayan vergi kağıtları veya işyeri belgeleri ile Melburn Ataşeliğimize başvurmaları veya belgeleri posta ile göndermeleri halinde adlarına Yurtdışı Hizmet Belgesi hazırlanarak posta ile belirttikleri adrese gönderilir.

Melburn Ataşeliği’nin irtibat bilgileri :

 Level  8,  24 Albert Road  ( P.O. Box 323), South Melbourne, VICTORIA 

3205 – AUSTRALIA

Tel:  + 61 3 9696 6066 veya   +61 3 9682 2182        

Faks: +613 9682 2182

E-posta: melburn@csgb.gov.tr


Soru 6: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Avustralya'da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Cevap 6: İkamet belgesi, aşağıda irtibat bilgileri verilen Avustralya Göç Dairesi’nden veya Türkiye’deki Avustralya Büyükelçiliği’nden temin edilebilir.

Web Sayfası:

http://www.immi.gov.au/contacts/offices.htm

Melburn Göçmen Dairesi:

Casselden Place
2 Lonsdale Street
Melbourne Vic 3000 

Sidney Göçmen Dairesi:

Ground Floor
26 Lee Street
Sydney NSW 2000 

Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği:

MNG Building
Ugur Mumcu Caddesi 88, 7th Floor
Gaziosmanpasa
ANKARA 06700
Tel: 0090 312 459 9500 (Embassy)
        0090 312 459 9550 (DIAC)

E-posta: immigration.ankara@dfat.gov.au

Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilecektir.

1) İkamet belgesinin Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi.

2) Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge.

3) Yukarıdaki 1 ve 2 nci maddelerde belirtilen belgeler temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.

Kanuna göre yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin pasaport fotokopisi veya emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi ile borçlanılması halinde, sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlandırılacak, pasaport fotokopisi veya yurda giriş-çıkış çizelgesinden ülkemizde bulunulduğu tespit edilen süreler hiçbir şekilde borçlandırılmayacaktır.

  

Soru 7: Avustralya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Cevap 7: Kişi Avustralya vatandaşlığına sahip değilse, sadece super annuation’a (özel emeklilik kasasına) ödemiş olduğu primlerinin iadesini isteyebilir, ama Avustralya’ya ödediği vergilerin iadesini istemesi mümkün değildir. Herhangi bir aylık talebinde de bulunamaz.  

Avustralya vatandaşlığına da sahip kişiler, Avustralya’da aldıkları bir ödenek (maluliyet, yaşlılık, hastalık gibi) varsa, durumunu Türkiye’ye gitmeden önce Centrelink Uluslararası Bölümü ile görüşmeliler ve ne kadar süreyle ödeneklerini alarak Türkiye’de kalabileceklerini öğrenmeliler.

Kesin dönüş halinde ise; Avustralya vatandaşlığına sahip olup, istihdam piyasasına bir daha dönemeyeceği doktor raporu ile belgelenenler, Centrelink’e bildirilen maluller ile yaşlılık aylığına bağlanmış olanlar bu aylıklarını Türkiye’de iken de alabilirler. Herhangi bir sorun halinde ise Centrelink’i 00 800 6190 5703 nolu telefondan arayabilir, gerekirse telefonda Türkçe konuşan bir yetkili isteyebilir veya Ataşeliğimizden de yardımcı olunmasını isteyebilirsiniz.


Başa Dön

 

AVUSTURYA

 


Soru 1: Avusturya’dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz? 

 


Soru 2: Avusturya’da bir firmada çalıştım. İşletme emekli aylığı almak için hangi şartlar aranmaktadır. Kısaca bilgi verir misiniz?


 

Soru 3: Türkiye’de ikamet ediyorum. Avusturya’dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


 

Soru 4: Avusturya’dan aldığım yetim aylığı Türkiye’ye dönersem kesilir mi? 


 

Soru 5: Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Ödediğim primlerin iadesi veya SGK’ya transferi mümkün müdür?


 

Soru 6: Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


 

Soru 7: Avusturya’da ikamet ediyorum. Avusturya’dan aldığım emekli aylığım borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olmama bir engel teşkil eder mi?


 

Soru 8: Avusturya’da halen aktif olarak çalışıyorum, yurtdışı hizmetlerimi borçlanmam halinde Türkiye’den de emekli aylığı bağlanır mı?


Soru 9: Avusturya’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 10: Türkiye’ye kesin dönüş yaptım, Avusturya’da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 11: Türkiye’de sahip olduğum meslek diploması Avusturya’da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Başa Dön

 

Soru 1: Avusturya’dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz? 


Cevap 1: Avusturya mevzuatına göre toplam 180 ay sosyal güvenlik primi ödeyen sigortalılar, yaş koşulunu yerine getirmeleri halinde emeklilik hakkını elde edebilmektedir. Sigortalı olarak geçmesi gereken çalışma sürelerinin hesaplanmasında ülkemizde geçen süreler de dikkate alınmaktadır. Yaşlılık aylığı asgari yaş sınırı kadınlarda 60, erkeklerde ise 65’dir.

  

Soru 2: Avusturya’da bir firmada çalıştım. İşletme emekli aylığı almak için hangi şartlar aranmaktadır. Kısaca bilgi verir misiniz?


Cevap 2: İşletme Emekli Aylığı sistemi Avusturya`da yaygın değildir. Bununla birlikte az sayıda işletme toplu sözleşme hükümlerine bağlı olarak, çalışanlarına işletme aylığı imkanı sunmaktadır. Avusturya İşletme Aylığı Kanunu gereğince işletme aylığı;

  • Bir işverenin, 25 yaşını tamamlamış işçisine, zorunlu sosyal sigortadan hak kazanılan aylığı tamamlayıcı mahiyette bir işletme aylığı bağlayacağı vaadinde bulunmuş olması,

  • Vaadin yapıldığı tarihten sonra işveren ve işçinin, Kanuna göre en fazla 10 yıl olmak üzere iş akdinin belirli bir süre -bekleme süresi- devam etmesini kararlaştırmış olmaları ve bekleme süresinin dolması,

  • Zorunlu sosyal sigortadan aylık bağlanmış olması

 halinde ödenmektedir.  


Soru 3: Türkiye’de ikamet ediyorum. Avusturya’dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Cevap 3: Türkiye´de mukim bir iştirakçi, Avusturya`dan bağlanan emekli aylığının kesilmesi halinde, aylığı ödeyen Avusturya Sigorta Kurumuna doğrudan başvurabileceği gibi, Müşavirliğimize/Ataşeliğimize müracaat edip, aylık kesilme nedenini öğrenebilir. Aylık ödenmesinde esas alınan „Yaşam Belgesi”nin zamanında yetkili kuruma iletilmemiş olması, en sık rastlanan aylık kesilme nedenidir. 


Soru 4: Avusturya’dan aldığım yetim aylığı Türkiye’ye dönersem kesilir mi? 


Cevap 4: Hayır. Yetim aylığınız Türkiye’ye dönmeniz halinde de ödenmeye devam eder. 

Avusturya mevzuatına göre yetim aylığı, kaideten çocukların 18. yaşlarını doldurdukları tarihe kadar; 18 yaşını doldurmuş olanlara ise

  • Çalışma güçlerinin büyük kısmını alan bir okul veya meslek eğitimine ya da yükseköğrenime devam ettikleri sürece 27.yaşlarını tamamladıkları tarihe kadar,

  • 18. yaşın doldurulmasından önce ya da bir okul veya meslek eğitimi süresinde bir hastalık veya özürlülük hali nedeniyle çalışamaz durumda olmaları halinde, bu durumun devam ettiği sürece

ödenmektedir.


Soru 5: Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Ödediğim primlerin iadesi veya SGK’ya transferi mümkün müdür?


Cevap 5: Hayır. Avusturya mevzuatına göre prim iadesi veya transferi uygulaması bulunmamaktadır.  


Soru 6: Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim? 


Cevap 6: Aşağıdaki hususların dikkate alınması tavsiye olunur:

  • Avusturya mevzuatının öngördüğü sigortalılık süresini tamamlamış iseniz, ileride yaş koşulunu yerine getirdiğinizde yaşlılık  aylığı hakkınız bulunmaktadır.

  • Türkiye’ye döndükten sonra bir malullük hali ortaya çıkarsa, Avusturya mevzuatına göre malul sayılmanızın yanı sıra, anılan ülke sigortalılık süresi koşulunu yerine getirmeniz kaydıyla malullük aylığı hakkınız saklıdır.

  • İşletme içi emeklilik sistemine dahil olan vatandaşlarımız, bu sistem kapsamındaki ödemelere ilişkin ön bilgiler almak ve Türkiye ikamet adresini bildirmek üzere yetkili işletme kasasına başvurmaları yararlı olacaktır.

  • İşsizlik sigortası kapsamında yapılan yardımların Türkiye’de sürdürülmesi mümkün değildir. Aynı şekilde, bakım yardımı ile emekli aylıklarına ilaveten ödenen dengeleme zammı da daimi yurtdışı ikamet süresinde kesilmektedir.


Soru 7: Avusturya’da ikamet ediyorum. Avusturya’dan aldığım emekli aylığım borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olmama bir engel teşkil eder mi?


Cevap 7: Hayır. Avusturya’dan alınan emekli aylığı borçlanma yoluyla Türkiye’den aylık alınmasına engel teşkil etmez. Ancak, Avusturya’dan alınan aylığa ilaveten bir dengeleme zammı (Ausgleichzulage) ödenmesi halinde, bu yardım kamu kaynaklarından finanse edildiğinden,  Türkiye’den alınan aylık dengeleme zammına mahsup edilecek ve bu zam, aynı miktarda eksiltilecektir.  

Ayrıca Avusturya’da mukim emekliler, Türkiye aylıklarının % 5,1’i oranında ilgili Avusturya Sağlık Sigorta Kurumuna prim katkısı yapmak zorundadır.


Soru 8: Avusturya’da halen aktif olarak çalışıyorum, yurtdışı hizmetlerimi borçlanmam halinde Türkiye’den de emekli aylığı bağlanır mı?


Cevap 8: Hayır. Yurtdışında bulunan ve borçlanma yapan vatandaşlarımıza emekli aylığı bağlanabilmesi için;

  • Yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesi,

  • İkamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almamaları

gerekmektedir.


Soru 9: Avusturya’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Cevap 9: Avusturya Emeklilik Sigorta Kurumu (Pensionsversicherungsanstalt/PVA, Friedrich-Hillegeist-Straße 1, 1021 Wien/Avusturya), sigortalılık tescil belgesi taleplerinde sigortalının veya geride bıraktığı hak sahiplerinin doğrudan başvuruda bulunmasını; ayrıca, talep dilekçesine nüfus kayıt örneği aslının da eklenmesini istemektedir.

Ayrıca Avusturya’daki Müşavirlik/Ataşeliklerimize de müracaatta bulunarak yardım talebinde bulunulabilir.  


Soru 10: Türkiye’ye kesin dönüş yaptım, Avusturya’da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin edebilirim?


Cevap 10: İkamet sürelerinizi gösterir ikamet kayıt belgelerini (Meldezettel) Avusturya’daki ikamet kayıt dairelerinden temin edebilirsiniz. İkamet kayıt dairelerinin adreslerini bilmiyorsanız bu bilgileri Avusturya’daki Müşavirlik/Ataşeliklerimizden öğrenebilirsiniz.                                     

Ayrıca, ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilecektir.

1) İkamet belgesinin Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi.

2) Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge.

3) Yukarıdaki 1 ve 2 nci maddelerde belirtilen belgeler temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.

Kanuna göre yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin pasaport fotokopisi veya emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi ile borçlanılması halinde, sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlandırılacak, pasaport fotokopisi veya yurda giriş-çıkış çizelgesinden ülkemizde bulunulduğu tespit edilen süreler hiçbir şekilde borçlandırılmayacaktır.   

Söz konusu belgelerin, borçlanma başvurusu sırasında Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne ibraz edilmesi gerekmektedir. 


Soru 11: Türkiye’de sahip olduğum meslek diploması Avusturya’da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?


Cevap 11: Ülkemizden almış olduğunuz meslek diploması Avusturya’da doğrudan geçerli olmayıp, denklik işleminin yaptırılması gereklidir. Almış olduğunuz eğitimin türüne göre Avusturya’da denklik işlemleri farklı kurumlar tarafından yapılmaktadır. 

Yabancı ülkelerde alınmış yükseköğrenim diplomalarının ve unvanların denklik işlemleri için bilgi vermek üzere Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı nezdinde Ulusal Bilgi Merkezi-Enic Naric Austria- kurulmuştur. Buradan ayrıntılı bilgi almak mümkündür (E-posta: naric@bmwf.gv.at).

Yükseköğrenim diplomalarının denkliği işlemlerinde yetkili kuruluş, bahse konu öğrenimin Avusturya’da yapıldığı üniversite ya da yüksekokuldur. Başvurunun buraya yapılması gereklidir. 

Orta öğrenim (genel liseler, anadolu teknik liseleri, endüstri ve ticaret meslek liseleri) diplomalarının denklik işlemleri için yetkili kuruluş Federal Eğitim, Sanat ve Kültür Bakanlığı (Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur (e-posta: ministerium@bmukk.gv.at) olup, başvurunun bu Bakanlığa yapılması gereklidir.

Çıraklık Eğitimi diplomalarının tanınması için yetkili kuruluş Federal Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanlığı, Meslek Eğitim Dairesi’dir (Bundesministerium für Wirtschaft, Familie und Jugend, Abteilung I/4,Berufsausbildung (E-posta: post@i4.bmwfj.gv.at)


Başa Dön

 

 

AZERBAYCAN

 

Soru 1: Azerbaycan'dan emekli olma konusunda bilgi verebilir misiniz?


Soru 2: Hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da çalıştım. Her iki ülkeden de emekli maaşı alabilir miyim?


Soru 3: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Azerbaycan'da geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak istiyorum. Hangi evraklarla nereye başvurmalıyım?


Soru 4: Azerbaycan'da kullandığım pasaportumu kaybettim. Borçlanma yapabilmem için ne yapmam gerekir?


Soru 5: Azerbaycan'da bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık, iş kazası sigorta primlerimi kim ödeyecek?


Soru 6: Azerbaycan'da bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye'ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi. Ne yapmalıyım?


Soru 7: Azerbaycan'da bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye'ye nasıl döneceğim?


Soru 8: Türk firmasında çalışmak üzere Azerbaycan'a gitmeden önce iş sözleşmemi İŞKUR'a onaylatmalı mıyım ve burada nelere dikkat etmeliyim?


 

Başa Dön

 

Soru 1: Azerbaycan'dan emekli olma konusunda bilgi verebilir misiniz?

 

Cevap 1: Azerbaycan'ın ilgili mevzuatı gereği, kadınlar 60., erkekler 63. yaşını doldurduklarında 12 yıllık sigortalı çalışma süresi varsa emekli aylığı bağlanır. 12 yıllık sigortalılık süresini tamamlayabilmek için iki ülke arasındaki mevcut Sosyal Güvenlik Anlaşması gereği hizmet birleştirmesi yapılabilmektedir.

 

Soru 2: Hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da çalıştım. Her iki ülkeden de emekli maaşı alabilir miyim?

 

Cevap 2: Her iki ülkede aranan koşulların yerine getirilmesi halinde her iki ülkeden de emeklilik aylığı bağlanabilir.

 

Soru 3: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Azerbaycan'da geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak istiyorum. Hangi evraklarla nereye başvurmalıyım?

 

Cevap 3: Azerbaycan’da geçen sigortalılık veya işsizlik sürelerinin borçlanılabilmesi için talep sahiplerinin aşağıda açıklanan belgelerden durumlarına uygun olan bir belgeyi ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ibraz etmeleri gerekmektedir.

-          A.C. Sosyal Müdafaa Fonu’ndan alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları.

-          Azerbaycan’da kendi adına ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesince düzenlenen belge.

-          Bakü Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği, Nahcivan veya Gence Başkonsolosluklarından alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri.

 

Soru 4: Azerbaycan'da kullandığım pasaportumu kaybettim. Borçlanma yapabilmem için ne yapmam gerekir?

 

Cevap 4: Azerbaycan’da geçen çalışma veya işsizlik sürelerinin borçlanılabilmesi için talep sahiplerinin aşağıda açıklanan belgelerden durumlarına uygun olan bir belgeyi ikamet edilen yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ibraz etmeleri gerekmektedir.

-          A.C. Sosyal Müdafaa Fonu’ndan alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları.

-          Azerbaycan’da kendi adına ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesince verilen belge.

-          Bakü Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği, Nahçivan veya Gence Başkonsolosluklarından alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri.

 

Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, ev kadınlarının Azerbaycan’da oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilecektir.

-          İkamet belgesinin noter tasdikli tercümesi.

-          Bakü Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği, Nahcivan veya Gence Başkonsolosluklarınca ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge (refakat).

-          Yukarıda belirtilen belgeler temin edilemiyorsa emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.

 

Soru 5: Azerbaycan'da bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık, iş kazası sigorta primlerimi kim ödeyecek?

 

Cevap 5: Azerbaycan’da Türk, yerli veya yabancı işverence çalıştırılan tüm işçilerin iş kazaları ve meslek hastalıkları zorunlu sigorta primleri, işveren ve sigorta şirketi arasında imzalanmış sigorta sözleşmesi çerçevesinde işçinin aylık ücretine oranla işverence ödenir.

 

Diğer taraftan, Azerbaycan’da yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları için işveren tarafından   % 22, sigortalı tarafından % 3 olmak üzere toplam % 25 oranında sigorta primi ödenmektedir. Hastalık sigortası için ayrıca bir prim kesilmemektedir. Azerbaycan’da yasal çalışma veya ikamet izni olanlara hastalık durumunda sağlık hizmetleri ücretsiz sağlanmaktadır.

 

Soru 6: Azerbaycan'da bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye'ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi. Ne yapmalıyım?

 

Cevap 6: İşveren firmayla Azerbaycan’da imzalanmış yazılı sözleşme var ise, Bakü Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğine söz konusu sözleşme ibraz edilerek başvurulursa, Müşavirliğimizce gerekli girişimlerde bulunulur. Aksi takdirde hakların temini hususunda yargı yoluna gidilebilir.

 

Soru 7: Azerbaycan'da bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye'ye nasıl döneceğim?

 

Cevap 7: Azerbaycan ilgili mevzuatı gereği, işveren Azerbaycan’a getirdiği/çalıştırdığı yabancı işçiyi ülkesine gönderilmesini sağlamakla mükelleftir. Prosedürün uygulanması Azerbaycan’ın ilgili kurumları, özelliklede yabancılarla ilgili tüm işlemlerde yetkili olan A.C. Devlet Migrasiya (Göç) Hizmeti Başkanlığı tarafından takip edilmekte ve gereği yapılmaktadır. İşçi tarafından başvuru yapıldığı takdirde Bakü Büyükelçiliğimizce benzer konuların çözümü hususunda gerekli girişimlerde bulunulmaktadır.

 

Soru 8: Türk firmasında çalışmak üzere Azerbaycan'a gitmeden önce iş sözleşmemi İŞKUR'a onaylatmalı mıyım ve burada nelere dikkat etmeliyim?

 

Cevap 8: Evet, iş sözleşmesi İŞKUR tarafından mutlaka onaylanmalıdır. Ayrıca iş sözleşmesinde alacağınız ücretin eksiksiz olarak yazılmasına ve diğer hususlara dikkat etmeniz gerektiğini unutmayınız.

 

Başa Dön

 

 

BELÇİKA

 

Soru 1: Belçika'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?


Soru 2: Türkiye'de ikamet ediyorum. Belçika'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 3: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?


Soru 4: Belçika'da çalışmaktayım. Çocuğum Türkiye'de öğrenim görüyor, çocuğum sağlık sigortamdan yararlanabilir mi?


Soru 5: Belçika'da çalışmaktayım. Türkiye'de bulunduğum sırada sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanırım?


Soru 6: Belçika'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Soru 7: Belçika'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 8: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Belçika'da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Belçika'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Başa Dön

 

Soru 1: Belçika'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?

 

Cevap 1: 1 yıl içinde yeterli prim gün sayısı (3 ay) ödenmesi koşuluyla talep halinde 65 yaşında emekli aylığı bağlanmaktadır. 01.01.2005 tarihi itibariyle en az 35 yıl çalışma süresine sahip olunduğu takdirde 60 yaşından itibaren erken emekli olunması mümkündür. Ayrıca, yeraltı maden işlerinde 25 yıl, yerüstü maden ocağında ise 30 yıl çalışanlar yaş şartı aranmadan istedikleri yaşta emekli olabilmektedirler.

 

Diğer taraftan, Belçika dışında geçen çalışma süreleri de ikili sosyal güvenlik anlaşmaları çerçevesinde sigortalının talep etmesi durumunda hizmet birleştirmesi vasıtasıyla yaşlılık aylığının hesabında dikkate alınmaktadır.

 

Sigortalının Belçika ve Türkiye’de geçen çalışma sürelerinin birleştirilerek aylık bağlamasını talep etmesi durumunda her iki ülkede çalışma süreleri birleştirilerek (Hizmet birleştirmesi) emeklilik aylığı bağlanır. Sigortalının hizmet birleştirmesi talep etmemesi durumunda ise her iki ülke ayrı ayrı kendisinde geçen süre karşılığı emeklilik aylığı bağlar.

  

Soru 2: Türkiye'de ikamet ediyorum. Belçika'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?

 

Cevap 2: Aylığın kesilme nedeni muhtemelen her yıl Belçika Yaşlılık Kurumuna (Office National des Pensions - Rijksdienst voor Pensioenen) hayatta olduğunuza dair belgenin anılan kuruma geri gönderilmemiş olması veya adres değişikliğinden kaynaklanmaktadır.

 

Belçika emeklilik sigorta numaranızın ve kimlik bilgilerinizin yer aldığı bir dilekçeyi, Nüfus Müdürlüğünden alacağınız hayatta olduğunuzu belgeleyen Doğum Kayıt Örneği (FORMUL A) ile birlikte doğrudan  “Office National des Pensions, Certificat de Vie, Tour du Midi, Place de Bara, 3 1060 Bruxelles/Belçika” adresine gönderebilirsiniz.

 

Adres değişikliği söz konusu ise eski ve yeni adreslerinizin bildirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Belçika emeklilik sigorta numaranız ve kimlik bilgileriniz ile Brüksel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimize de başvurabilirsiniz.

 

Soru 3: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?

 

Cevap 3: Belçika'da sigorta primlerinin toptan iadesi veya başka bir sisteme aktarılması (transferi) uygulaması bulunmamaktadır.

 

Ancak, yurtdışında geçen sigorta süreleri veya ev kadınları açısından yurtdışında ikamet süreleri karşılığı Türkiye'de yurtdışı borçlanması yapılması durumunda Türkiye’den de ayrıca emekli olmanız mümkündür.

  

Soru 4: Belçika'da çalışmaktayım. Çocuğum Türkiye'de öğrenim görüyor, çocuğum sağlık sigortamdan yararlanabilir mi?

 

Cevap 4: Evet, Belçika’da çalışan sigortalıların Türkiye’de ikamet eden aile fertlerinin Belçika sigortası hesabına SGK Başkanlığı sağlık tesislerinden faydalanabilmeleri için BT 6 formülerini SGK'ya ibraz etmeleri gerekmektedir. Söz konusu belge Belçika sağlık kurumu (Mutualité/Mutuality) tarafından hazırlanmaktadır. Bu nedenle başvurunun Belçika’da bağlı olunan sağlık kurumuna yapılması gerekmektedir. Belçika sağlık kurumundan sözkonusu    BT 6 simgeli belge alındığında SGK İl Müdürlüğüne başvuru yapılarak kayıt yaptırılmaktadır.

  

Soru 5: Belçika'da çalışmaktayım. Türkiye'de bulunduğum sırada sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanırım?

 

Cevap 5: Bağlı bulunulan sağlık kasasına (Mutuel) başvurarak Türkiye'de izinde olunan sürede sağlık hizmeti almanızı sağlayacak belgeyi talep etmeniz gerekmektedir. Mutuel'den alacağınız BT 8 kodlu belge 45 gün için geçerlidir.  

 

Soru 6: Belçika'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?

 

Cevap 6: Belçika’da emeklilik yaşını dolduran vatandaşlarımız anılan ülkede geçen çalışmaları karşılığında emekli aylığı talebinde bulunabilirler.

 

Belçika Yaşlılık Kurumu (Office National des Pensions - Rijksdienst voor Pensioenen) Türkiye’de ikamet adresine posta havalesi vasıtası ile emekli / dul aylığınızı gönderecektir.

 

Belçika’da yeterli derecede sigortalı çalışması olanlar, Türkiye’de ayrıca sağlık haklarının bulunmaması kaydı ile SGK’dan Belçika hesabına sağlık hizmeti alabilmektedirler. Bu konuda başvurunun SGK Başkanlığı vasıtası ile yapılması gerekmektedir. 

 

Belçika’nın yetkili kurumunun kabulü halinde ikamete bağlı olmayan maluliyet ödenekleri kesin dönüş halinde Türkiye’de de ödenebilmektedir. Diğer yandan, yetkili kurumun onay vermesi durumunda malul aylığı da Türkiye’deki adrese gönderilir.  

 

Emekli şahsın veya vefat durumunda yetim çocuğunun Türkiye’de eğitimine devam etmesi durumunda çocuk için aile yardımı ödemesi yapılır.

  

Soru 7: Belçika'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 7: Ücretli (ouvrier/arbeider) çalışanların Hizmet Belgesini (Données concernant les prestations - Prestatiegegevens) temin edecekleri kurum:

OFFICE DES PENSIONS NATIONAL

Service « Gestion de carrière » P142

Tour du Midi    

Place de Bara, 3    

1060 Bruxelles

gestioncarrières@onp.fgov.tr

 

Serbest çalışanların (indépendant/zelfstandige), bağlı oldukları özel sigorta kurumundan (ACERTA, PARTENA, HDP v.b.) gün/ay/yıl olarak işe başladıkları ve işlerine son vermeleri durumunda, son verdikleri sürelerini gösteren belge almaları (Relevé de carrière concernant ses périodes de travail, Algemeen reportorium der zelfstandigen) gerekmektetir. Vatandaşlarımız ayrıca, anılan Brüksel Müşavirliğimize müracaatta bulunarak da hizmet belgesinin temininde yardımcı olunmasını isteyebilirler.

 

Soru 8: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Belçika'da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?

 

Cevap 8: Belçika’daki ikamet sürelerini gösterir İkamet Belgesi (Attestation de résidence-Getuitgschrift van woonst), en son ikamet edilen Belediyeye (Commune/Stad) başvuruda bulunarak temin edilebilir. Ayrıca konuyla ilgili olarak Brüksel Müşavirliğimizden de yardım talebinde bulunulabilir.

 

Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Belçika'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 9: Türkiye'de alınan meslek diplomalarının doğrudan denkliği yapılmamaktadır. Ancak, ilgilinin Belçika'da yasal ikameti başlamadan önce Türkiye'de almış olduğu meslek diplomalarının denkliği belirli çerçevede tanınmaktadır. Bu konuda müracaat edilecek makam Eğitim Bakanlıkları olmakla birlikte eyaletten eyalete farklılıklar göstermektedir.

 

Başa Dön

 

 

DANİMARKA

 

Soru 1: Danimarka'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?


Soru 2: Danimarka'da bir firmada çalıştım. İşletme emekli aylığı almak için hangi şartlar aranmaktadır, kısaca bilgi verir misiniz?


Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Danimarka'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 4: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?


Soru 5: Danimarka'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Soru 6: Danimarka'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm. Çalıştığım süreleri borçlanarak değerlendirmek için gerekli hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 7: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Danimarka'da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 8: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Danimarka'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?


Başa Dön

 

 

Soru 1: Danimarka'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?

 

Cevap 1: Danimarka'da emeklilik yaşı kadın ve erkeklerde aynı olup, 1 Temmuz 1999 tarihinde 60 yaşını doldurmuş olanlar için 65, bu tarihte 60 yaşını doldurmamış olanlar için ise 67’dir. Yaşlılık aylığına hak kazanılabilmesi için herhangi bir işte çalışılmış olması gerekmemektedir. İş piyasasına hiç katılmamış olanlar da (örneğin ev kadınları) bu haktan yararlanabilirler.

 

Yaşlılık aylığına hak kazanılabilmesi için;

- Danimarka’da ikamet edilmesi veya

- 15 yaşından sonra Danimarka’da en az 3 yıl ikametin bulunması

gerekmektedir.

 

15 yaşından itibaren Danimarka’da sürekli olarak 30 yıldan fazla ikamet etmiş bulunan Danimarka vatandaşları, emeklilik yaşına geldiklerinde Danimarka’da ikamet etmeseler dahi yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

 

Öte yandan, asgari 5 yılı yaşlılık aylığına hak kazanılan tarihten önce olmak üzere 15 yaşından sonra Danimarka’da 10 yıl ikamet etmiş olan yabancılar da yaşlılık aylığına veya erken emekli/maluliyet aylığına hak kazanmaktadırlar.

 

Ülkemiz ile Danimarka arasında yürürlükte bulunan Sosyal Güvenlik Anlaşması gereğince 15-67 yaşları arasında Danimarka'da en az üç yıl oturmuş ve bu süre içinde en az bir yıl çalışmış olan vatandaşlarımız, yaşlılık (Folkepension) veya malullük (Førtidspension) aylıklarına hak kazanabilmekte, Türkiye'ye dönmeleri halinde de bu aylıklarını Türkiye'ye transfer edebilmektedirler.

 

Soru 2: Danimarka'da bir firmada çalıştım. İşletme emekli aylığı almak için hangi şartlar aranmaktadır, kısaca bilgi verir misiniz?

 

Cevap 2: Danimarka’da işletme aylığı uygulaması bulunmamaktadır. Ancak, 1999 yılında uygulanmaya başlanan ve tüm çalışanları kapsayan Özel Emeklilik Tasarruf Programı (SP) primli bir sistemdir. Primler kişinin tasarruf hesabında biriktirilip 65 yaşından itibaren aylık olarak bağlanmaktadır. Kişinin bu yaşa ulaşmadan sistemden çekilmesi halinde % 60’a varan kesintiler yapılarak ödeme yapılmaktadır.

 

Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Danimarka'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?

 

Cevap 3: Danimarka’dan bağlanan yaşlılık aylığı ya da malullük/erken emekli aylığının kesilmesi halinde, bu aylık veya ödemelerin yeniden bağlanması için kendiniz doğrudan aşağıda adresi belirtilen Danimarka Emekli Aylıkları Kurumu’na (Pensionsstyrelsen) ve Danimarka İşgücü Piyasası Ek Aylıklar Kurumu’na (ATP) başvuruda bulunabileceğiniz gibi, yazacağınız dilekçe ile bu başvurularınızı Müşavirliğimiz aracılığıyla da yapabilirsiniz. 

Yaşlılık Aylığı (Folkepension) için:                   ATP’den yapılak ek aylık ya da ödeme  için:

Danimarka Emekli Aylıkları Kurumu                  Danimarka İşgücü Piyasası Ek Aylıklar Kurumu (ATP)

 

Pensionsstyrelsen                                       ATP Huset

Sortemosevej 2                                             Kongens Vænge 8

3450 Allerød                                                 3400 Hillerød

DANMARK                                                    DANMARK

 

Soru 4: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?

 

Cevap 4: Danimarka’daki sosyal güvenlik sistemi primsiz olup, vergilerle finanse edilmektedir. Dolayısıyla Türkiye’ye dönülmesi halinde prim iadesi veya transferi uygulaması söz konusu değildir.

 

Soru 5: Danimarka'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?

 

Cevap 5: Ülkemiz ile Danimarka arasında yürürlükte bulunan Sosyal Güvenlik Anlaşması gereğince 15-67 yaşları arasında Danimarka'da en az üç yıl oturmuş ve bu süre içinde en az bir yıl çalışmış olan vatandaşlarımız yaşlılık (Folkepension) veya malullük (Førtidspension) aylıklarına hak kazanabilmekte, Türkiye'ye dönmeleri halinde de bu aylıklarını Türkiye'ye transfer edebilmektedirler.

 

Vatandaşlarımızın Danimarka'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istemeleri halinde, Belediyelerde görev yapan danışmanları (sagsbehand) ile görüşerek onlar vasıtasıyla Entegrasyon Bakanlığı’na yaptığı başvurusu kabul edilenlerin geri dönmelerinde ortaya çıkacak aşağıda belirtilen masrafları karşılama imkanları bulunmadığı takdirde, söz konusu masraflar bağlı bulundukları belediyeler tarafından karşılanacaktır.

·         Danimarka'dan kendi ülkelerine gidişlerinde ortaya çıkacak tek gidiş yol masrafları,

·         Özel eşya nakliyesinde kişi başına 2 m3 eşyanın nakliye masrafı,

·         Kendi ülkelerinde yeni bir hayata başlamak üzere yetişkinler için 123.290 DKK, çocuklar için ise 37.601 DKK öngörülmekte olup, bu meblağlar kişilere iki taksit halinde ödenmekte, ilk taksitte yetişkin başına 18.435 DKK, çocuk başına ise 6.144 DKK peşin verilmekte, ikinci taksit 1. yıldan sonra yetişkinler için 104.855 DKK çocuklar için ise 31.457 DKK olarak ödenmektedir.

·         Yabancının yerleşeceği ülkede iş kurabilmesi için gereken cihazları Danimarka’dan satın alması halinde kişi başına 14.274 DKK yardım yapılması, bunun kendi ülkesine taşınması için de 18.435 DKK verilmesi,

·         Yabancının yerleşeceği ülkede sağlık sigortası üyeliği bulunmadığı takdirde bir yıla kadar sigorta masraflarının karşılanması veya 6.144 DKK’ya kadar olan masraflar için nakdi ödeme yapılması,

·         Yabancıların yanlarında götürdükleri, reçeteye tabi ilaçların bedellerinin bir yıl süreyle karşılanması, 6.024 DKK’ya kadar olan gerekli tıbbi cihaz ve gerekli aşı bedelinin ödenmesi.

 

Yukarıdaki yardımlardan yabancılar yalnızca bir kere faydalanacaklardır. Aile birleşimi yoluyla Danimarka'ya gelmiş olup, süresiz oturma iznine sahip olanların aileleriyle birlikte kendi ülkelerine dönmeleri halinde, bunlar da yukarıdaki ödeneklerden yararlanacaklardır. Bazı özel durumlarda aileden birinin diğerlerinden önce kendi ülkesine dönmesi halinde, geride kalan aile bireylerine 12 aya kadar kira yardımı yapılacaktır.

 

Danimarka'dan kendi ülkesine veya daha önce ikamet ettiği ülkeye dönmek isteyen yabancılara yapacakları seçime göre bağlı bulundukları belediyeler tarafından ya 5 yıl süreyle "yeniden uyum sağlama ödeneği (Reintegrationsbistand)" adı altında bir ödeme yapılacak ya da bu 5 yıllık"yeniden uyum sağlama ödeneği (Reintegrationsbistand)"nin % 80’ine tekabül eden ve hayat boyu devam eden azaltılmış bir yeniden uyum sağlama ödeneği de verilecektir. Bu ödenekten yararlanabilmek için de belli şartları taşımak gerekmektedir.

 

Soru 6: Danimarka'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm. Çalıştığım süreleri borçlanarak değerlendirmek için gerekli hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 6: Danimarka’da bulunan vatandaşlarımızın aşağıda sıralanan belgelerden herhangi birini temin etmeleri yeterlidir. Buna göre;

a)   Danimarka Emekli Aylıkları Kurumu (Pensionsstyrelsen) veya İş Piyasası Tamamlayıcı Aylık Kurumu (Arbejdsmarkedets Tillaegspension-ATP) ya da İşsizlik Kasası (Arbejdsløskasse) gibi sosyal güvenlik kuruluşlarından herhangi birinden alınan ve Danimarka’da çalışılan tarihleri gösteren belgelerini veya

b)   Gerek işçiler gerekse işverenler için işyerinin bağlı olduğu vergi dairesinden (Skattecenter), İşbulma Kurumu’ndan (Arbejdsformidling) ya da çalışılan işyeri resmi kuruluş niteliğinde ise bu kurum ve kuruluşlardan bizzat alınan ve çalışılan tarihleri gösteren onaylı çalışma belgelerini veya

c)   İşveren olarak kendi nam ve hesabına (serbest) çalışanlar için ayrıca, çalıştıkları işkolunda kurulu oda, birlik, dernek gibi yetkili meslek kuruluşunca düzenlenen onaylı hizmet belgesini ya da vergi dairesinden alacakları, kendi adlarına çalıştırdıkları işyerini de gösteren durum belgesini (stamoplysninger)

 

temin edenlerin tercümeye gerek kalmadan doğrudan Müşavirliğimize T.C. Nüfus Cüzdanlarının fotokopisi (ön ve arka kısmı) ile birlikte bir dilekçe ile başvurmaları halinde (şahsen ya da posta yoluyla) Müşavirliğimizce Danimarka makamlarınca düzenlenen söz konusu onaylı resmi belgelere dayanılarak Yurtdışı Hizmet Belgesi düzenlenmesi mümkündür.

 

Soru 7: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Danimarka'da ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?

 

Cevap 7: Danimarka’da ikamet edilen süreleri gösterir ikamet belgesi (Bopælsattest-alle adresser), ikametin bulunduğu belediyelerden (Kommune) temin edilmekte olup, söz konusu belge Kopenhag Müşavirliğimiz veya Büyükelçilik Konsolosluk Şubesi’nce tasdik edilmektedir.

 

Soru 8: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Danimarka'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 8: Türkiye’de sahip olduğunuz meslek diplomasının Danimarka’da geçerli olup olmadığını anlamak ve denkliğini sağlamak üzere Danimarka Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanlığı’na bağlı Danimarka Uluslararası Eğitim Kurumu’na (Styrelsen for International Uddannelse) başvuru formu ile birlikte pasaport fotokopinizi, eğitim durumunuzu gösteren diploma, sertifika vb. belgeleri, eğitiminiz sırasında aldığınız dersleri gösteren belgeyi (transkript), mesleğiniz ile ilgili ülkemizde yaptığınız staj belgesini varsa mesleki deneyimlerinizle ilgili diğer belgeleri sunmanız gerekmektedir.

 

Söz konusu belgeler esas alınarak Kurum tarafından yapılacak değerlendirme sonrası ya mesleki yeterliliğinizin tam olduğuna karar verilerek mesleğinizi Danimarka’da icra edebilmenize yönelik size yetki verilecek ya da şartlı karar niteliğinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesine yönelik ek mesleki eğitim almanız, yetenek testini ya da uyum sürecini tamamlamanız istenecek, ya da mesleki yeterliliğiniz yetkili kurum tarafından tanınmayarak olumsuz karar verilecek ve başvurunuz reddedilecektir.

 

Anılan Kurumun şartlı ya da olumsuz kararına karşı aynı kuruma veya Danimarka’daki başka bir idari temyiz merciine temyiz başvurusu yapma hakkınız bulunmaktadır. Mesleki durumunuzun (tercümanlık, Danimarka ilköğretim okullarında öğretmenlik gibi) Danca kullanmanızı gerektiren bir durum arz etmesi halinde, mesleki vasıflarınızın değerlendirilmesinde bu şartı yerine getirip getirmediğiniz de göz önünde bulundurulacaktır.  

 

Başa Dön

 

FRANSA


 Soru 1: Fransa’dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?


Soru 2 : Fransa'da bir firmada çalıştım. Fransa'daki ek emeklilik hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl başvuru yapabilirim?


Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Fransa'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 4: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Fransa'dan emekli aylığı almaktayım. Yaşam belgesi formunu her yıl göndermek zorunda mıyım?


Soru 5: Yaşam belgesi formunu doldurmak için nereden yardım alabilirim ve hangi resmi makama onaylatmam gerekir?


Soru 6: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?


Soru 7: Fransa'dan Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Soru 8: Fransa'da ikamet ediyorum. Türkiye'de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir miyim?


Soru 9: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Fransa'da çalıştım. Bu sürelerle ilgili Hizmet Belgesini nereden ve nasıl temin edebilirim?


Soru 10: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Fransa'da ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 11: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Fransa'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Başa Dön

 

Soru 1: Fransa’dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?

 

Cevap 1: Fransa'da en az 1 dönem (3 ay) sigortalılığı olanların emekli olma hakkı vardır. Fransa’da emeklilik yaşı 2010 yılından 2018 yılına kadar kademeli olarak arttırılmıştır. Erken emeklilik 60’dan 62’ye, tam süreli emeklilik 65’den 67’ye kademeli olarak yükseltilmektedir. 

 

Soru 2 : Fransa'da bir firmada çalıştım. Fransa'daki ek emeklilik hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl başvuru yapabilirim?

 

Cevap 2: Fransa’da işyerlerinin bağlı olduğu ve sigortalıların çalışmaları esnasında zorunlu olarak tabi oldukları Ek Emeklilik Kurumları yaşlılık aylığından ayrı olarak, emeklilik yaşına gelindiğinde “Ek emekli aylığı” bağlamaktadır. Bu aylığın bağlanması için gereken yaş şartı yaşlılık aylığında olduğu gibidir.

 

Sigortalının vefatı halinde, geride kalan dul eşe, 55 yaşından itibaren ek dul aylığı bağlanmaktadır. 1 Temmuz 1996 tarihinden önce vefat edenlerin dul eşine 50 yaşından itibaren aylık bağlanır. Bakmakla mükellef olunan en az iki çocuk var ise veya maluliyet söz konusu ise yaş şartı aranmaz.

 

Ek emekli aylığı ve ek dul aylığı bağlatılması için, sigortalıların veya hak sahiplerinin Fransa’da iken en son tabi bulundukları ek emeklilik kurumuna (Caisse de retraite complémentaire) doğrudan müracaatları esastır. Müracaat formları Fransa'daki birimlerimiz aracılığıyla veya internet üzerinden temin edilebilir.

 

Vatandaşlarımızın ek emeklilik belgelerini Müşavirliğimize göndermeleri halinde bu belgeler ilgili Fransız kurumlarına iletilmektedir.

 

Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Fransa'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?

 

Cevap 3: Emekli aylığınızın kesilme tarihini bir dilekçe ile Müşavirlik veya Ataşeliğimize bildirmeniz halinde, durumunuz aylığınızı bağlayan kurum nezdinde araştırılacaktır. Dilekçenize tabi olduğunuz kurumdan gelen ve aylığınızla ilgili referansları içeren en son tarihli bir yazının fotokopisini eklemeniz araştırmadan olumlu sonuç alınması açısından önemlidir.

 

Soru 4: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Fransa'dan emekli aylığı almaktayım. Yaşam belgesi formunu her yıl göndermek zorunda mıyım?

 

Cevap 4: Evet. Fransız Yaşlılık Sigortası Kasası ve Ek Emeklilik Kasaları, kişilere uzun süre haksız yere maaş ödenmesini önlemek amacıyla yaşam belgesinin düzenli olarak her yıl gönderilmesini istemektedir.

 

Soru 5: Yaşam belgesi formunu doldurmak için nereden yardım alabilirim ve hangi resmi makama onaylatmam gerekir?

 

Cevap 5: Söz konusu belge çok dilli olduğu için, doğrudan Mahalle Muhtarlığına veya Nüfus Müdürlüğüne giderek onaylatabilirsiniz. İhtiyaç olması halinde Müşavirliğimiz veya Ataşeliklerimizden veya Bakanlığımız DİYİH Genel Müdürlüğü’nden de yardım talebinde bulunabilirsiniz.

 

Soru 6: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?

 

Cevap 6: Fransa'da çalışan vatandaşlarımıza primlerinin iadesi veya Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu’na transferi mümkün değildir.

 

Soru 7: Fransa'dan Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?

 

Cevap 7: Fransa'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapan vatandaşlarımızın sigortalılık süreleri varsa, temel ve ek emeklilik rejimlerinden emeklilik hakkı saklıdır. Gerekli şartlar oluştuğunda aylık için müracaat edilmesi gerekmektedir.

 

Kesin dönüş yapan vatandaşlarımızın, gerek hizmet borçlanması işlemlerinde, gerek ilerdeki tarihlerde Fransa kurumlarına yapacakları müracaatlarda kullanılmak üzere, yaşlılık sigortasından hizmet cetveli temin etmeleri ve çalışma belgeleri ile ücret bordrolarını muhafaza etmeleri gerekmektedir.

 

Fransa'daki oturma ve çalışma izni, kartın geçerlilik süresi sona ermediği takdirde, Fransa ve AB dışında 3 yıl geçerlidir (Bu süre, ülkeden ayrılmadan önce talep üzerine uzatılabilir). Bu  3 yıl içinde kart sahibi Fransa'ya dönüş yapabilir.

  

Soru 8: Fransa'da ikamet ediyorum. Türkiye'de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir miyim?

 

Cevap 8: Türkiye'de isteğe bağlı sigortaya tabi olabilmek için Türkiye'de ikamet etmek ve zorunlu sigortalı olmamak gerekmektedir. Türkiye-Fransa Sosyal Güvenlik Anlaşması bu genel kurala istisna getirmekte ve Fransa'da çalışan vatandaşlarımızın Türkiye'de isteğe bağlı sigortaya prim ödemesine imkan vermektedir.

 

Soru 9: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Fransa'da çalıştım. Bu sürelerle ilgili Hizmet Belgesini nereden ve nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 9: Fransa'da çalışılan sürelere ilişkin hizmet cetvelleri, çalışırken tabi olunan Yaşlılık Sigortası Kurumları tarafından düzenlenmektedir. Hizmet cetveli için mevcut sigorta kartı ve doğum kayıt örneği (Formül A) ile birlikte tabi olunan kurumlara müracaat edilmesi gerekmektedir. İlgili Fransa kurumu mevcut bilgilerle sigortalı hizmetleri tespit ettiğinde hizmet cetvelini (Relevé de carrière) sigortalıya göndermektedir. Sigorta kurumu gerektiğinde sigortalıdan ek bilgi ve belge isteyebilmektedir.

 

Fransa kurumlarıyla yazışma güçlüğü olan vatandaşlarımız taleplerini Fransa'daki birimlerimize de iletebilirler. Bu durumda Fransa sigorta kurumu nezdinde gerekli girişimde bulunularak hizmet cetvelinin temini ve sigortalıya gönderilmesi sağlanmaktadır.

 

Vatandaşlarımızın Fransa kurumlarınca kendilerine iletilen hizmet cetvellerini nüfus cüzdanlarının örneği ile birlikte yurtdışı birimlerimize iletmeleri halinde, yurtdışı birimlerimiz ilgililer için Türkçe "Yurtdışı Hizmet Belgesi" düzenlemektedir.

 

Soru 10: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Fransa'da ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?

 

Cevap 10: Fransa'daki ikamet süreleri, her zaman mümkün olmamakla birlikte belediyelerce verilen belgeler, yasal ikamet statüsünü gösteren kartlar ve Türkiye'deki İl Emniyet Müdürlüklerince düzenlenen yurda giriş/çıkış çizelgeleriyle belgelendirilebilmektedir.

 

Soru 11: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Fransa'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 11: Türkiye'de sahip olunan diploma ve sertifikaların, Fransa'da denklik işleminin yapılmış olması kaydıyla geçerliliği bulunmaktadır. Denklik işlemleri için Uluslararası Pedagojik Araştırma Merkezi'ne (CIEP, ENIC-NARIC France, 1 Avenue Léon Journault, 92318 Sèvres Cedex - France) müracaat edilmesi gerekmektedir.


Başa Dön

 

 

HOLLANDA


Soru 1: Hollanda'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?


Soru 2: Hollanda'da bir firmada çalıştım. İşletme/Ek emekli aylığı almak için hangi şartlar aranmaktadır, kısaca bilgi verir misiniz?


Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Hollanda'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 4: Hollanda'dan aldığım yetim aylığı Türkiye'ye dönersem kesilir mi?


Soru 5: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer ettirmek suretiyle Türkiye'den emekli olabilir miyim?


Soru 6: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Soru 7: Hollanda'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 8: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Hollanda'da ev kadını olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Hollanda'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?


Soru:10 Hollanda’dan aldığım çocuk paraları, çocuklarımın Türkiye’de bulunması/eğitim görmesi nedeniyle kesilebilir mi?


Başa Dön

 

 

Soru 1: Hollanda'dan emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?

 

Cevap 1: Hollanda sosyal güvenlik sistemi ikamet esasına dayanmaktadır. Hollanda’da 15-65 yaşları arasında 50 tam yıl ikamet eden herkes tam yaşlılık aylığına hak kazanır. Diğer bir ifade ile Hollanda’da ikamet ettiğiniz her yıl için tam yaşlılık aylığının % 2’sine hak kazanırsınız. Hollanda’da ikamet ettiğiniz sürelerde çalışıp çalışmamanız yaşlılık aylığınızın miktarını etkilemez.

 

Eşiniz Hollanda’da ikamet ediyorsa, siz de Hollanda’ya hiç gitmemiş olsanız dahi, sanki Hollanda’da ikamet ediyor gibi Hollanda yaşlılık aylığının her yıl % 2’sine hak kazanırsınız. Ancak bundan yararlanabilmek için Türkiye’deki eşin Türk mevzuatı kapsamında yaşlılık aylığı bakımından sigortalı olmaması veya yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir. 

 

Yaşlılık aylığına hak kazanma yaşı 2012 ila 2023 yılları arasında kademeli bir geçiş ile 65’ten 67’ye çıkarılmaktadır.

 

Soru 2: Hollanda'da bir firmada çalıştım. İşletme/Ek emekli aylığı almak için hangi şartlar aranmaktadır, kısaca bilgi verir misiniz?

 

Cevap 2: Hollanda’da genel yaşlılık sigortasına ilave olarak işyeri emeklilik uygulaması bulunmakta olup, tamamen özel bir sistemdir. Ya işyerinin kendi emeklilik sandığı ya da işkolu emeklilik sandıkları vardır. Çalıştığınız dönemde aylıklarınızdan özel emeklilik sandığı primi kesilmiş ise bu sandıkta hakkınız bulunmaktadır. Farklı işyerlerinde çalıştıysanız her bir işyerinin farklı emeklilik sandığı olabilir. Ya da bu sandıklardaki haklarınız tek sandıkta toplanmış olabilir. 

 

65 yaşınıza geldiğinizde bu özel emeklilik sandıklarına başvurarak yaşlılık aylığı bağlanmasını istemeniz gerekir. Aylıklarınızın brüt yıllık tutarı 420 avronun altında ise size bir defaya mahsus toplu ödeme yapılır ve bu sandıkla ilişkiniz kesilir.

 

İster toplu ödeme ister aylık olarak ödeme yapılsın, kesinti yapılmadan brüt tutarın size ödenmesi gerekir. Ödemede kesinti varsa, Müşavirliğimiz veya Ataşeliklerimiz ile temas kurunuz.

 

Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. Hollanda'dan bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?

 

Cevap 3: Emekli aylığınızın neden kesildiğini öğrenmek ve sorunu çözüme kavuşturmak amacıyla Müşavirliğimiz veya Ataşeliklerimiz ile temas kurunuz.

 

Soru 4: Hollanda'dan aldığım yetim aylığı Türkiye'ye dönersem kesilir mi?

 

Cevap 4 Hollanda’da tek velili yetim aylığı kaldırılmıştır. Yetim aylığının bir kısmı geride kalan velinin dul aylığına ilave edilmiştir. Bununla birlikte tek velili yetim aylığının kaldırılması kararına karşı dava açılmış olup yargı süreci devam etmektedir.

 

Davanın olumlu sonuçlanması halinde yetim aylığının Türkiye’ye transferi mümkün olacaktır.  

  

Soru 5: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer ettirmek suretiyle Türkiye'den emekli olabilir miyim?

 

Cevap 5: Hollanda sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında adınıza biriktirilen primlerin Türkiye’ye iadesi veya transferi mümkün değildir. Öngörülen emeklilik yaşını tamamladığınızda Hollanda’daki sigorta sürelerinizle Türkiye’deki sigortalılık süreleriniz Sosyal Güvenlik Anlaşmasına göre birleştirilerek tarafınıza yaşlılık aylığı bağlanacaktır.  

 

Soru 6: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?

 

Cevap 6: Türkiye’ye kesin dönüş yaparken ne tür sosyal haklarınızın bulunduğu, dönmeden önce Hollanda’daki durumunuza bağlıdır.

 

Hem Hollanda mevzuatı hem de Türk mevzuatı kapsamında çok kapsamlı sosyal haklarınız bulunabilir. Bunlar yaşınıza, cinsiyetinize, vatandaşlığınıza (çifte vatandaş, Hollanda vatandaşı, Türk vatandaşı), Hollanda’daki ikamet ve çalışma sürelerinize, çalışıp çalışmadığınıza, bir sosyal güvenlik ödeneği alıp almadığınıza ve ikamete dayalı sosyal yardım alıp almadığınıza bağlıdır.  

 

Kesin dönüş yapmadan önce mutlaka Müşavirliğimize veya Ataşeliklerimize başvurunuz ve haklarınız konusunda detaylı bilgi alınız.

 

Soru 7: Hollanda'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 7: Hizmet belgesi almanız için Lahey Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği veya Rotterdam ve Deventer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliklerine başvurmanız gereklidir.

 

Hizmet belgesi için kişinin çalıştığı iş yerinin unvanı, adresi ve çalışmaya başlama ve bitiş tarihlerini gösterir belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Hollanda Sosyal Sigortalar Kurumu (SVB) bu kayıtları tutmamaktadır.

 

Adınıza hizmet belgesi düzenlenebilmesi için;

 

  • Nüfus cüzdanınızın ön ve arka sayfalarının fotokopileri,
  • pasaportunuzun işlem görmüş sayfalarının fotokopileri, ile
  • işveren tarafından düzenlenmiş giriş çıkış tarihlerinizi gösterir belgeler, veya
  • maaş bordroları, veya
  • yıllık kazanç belgeleri (jaaoropgave), veya
  • işyerinin bağlı olduğu özel emeklilik sandıkları (bedrijfspensioenfonds) tarafından düzenlenmiş belgelerin

 

örneklerinin Müşavirliğimize/Ataşeliğimize gönderilmesi gerekmektedir.

 

Bu belgelerin hiçbirisinin elinizde bulunmaması halinde ise gerekli araştırmanın yapılabilmesi için; Hollanda’da çalıştığınız her bir iş yeri ile ilgili olarak,

  • iş yerinin unvanı ve faaliyet alanını,
  • iş yerinin adresini
  • çalıştığınız tarihleri

bildiriniz.

 

Yukarıda belirtilen bilgi ve belgeleri Müşavirliğimize/Ataşeliğimize göndermeniz halinde gerekli araştırma ve işlemler yapılacak ve sonuçtan tarafınıza bilgi verilecektir.

  

Soru 8: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Hollanda'da ev kadını olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim??

 

Cevap 8: Hollanda’da ikamet ettiğiniz süreleri gösterir belgeyi (uitreksel/vestiging in Nederland) Hollanda’da en son ikamet ettiğiniz belediyeden almanız gereklidir. İlgili belediyeden alacağınız ikamet belgesini Lahey Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği veya Rotterdam / Deventer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliklerine ibraz ederek yurtdışı hizmet borçlanması işlemlerinde kullanılmak üzere bu birimler tarafından ikamet ya da hizmet belgesi düzenlenmesini talep edebilirsiniz.

 

Bu amaçla bu birimlerimizden birisine;

 

  • Belediyeden aldığınız ikamet belgesinin aslını,
  • Nüfus cüzdanınızın ön ve arka yüzlerinin fotokopisi,
  • Çalışmalarınız varsa bunları gösterir belgeler (bonservis, maaş bordrosu, jaaropga ve veya işyeri emeklilik sandığı tarafından düzenlenmiş belge)
  • Maluliyet aylığı alıyor iseniz, başlangıç tarihini ve oranını gösterir belge,

 

ile birlikte başvurunuz.

 

Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Hollanda'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 9:: Öncelikle Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Kurumu’na başvurarak Europass belgelerini temin ediniz. Europass belgelerini almanız, diplomanızın Hollanda’da denkliğinin mutlaka kabul edileceği anlamını taşımaz, ancak işlemlerinizi kolaylaştırır.

 

Hollanda dışından alınmış diplomaların denklik değerlendirmesi, bu konuda uzman olan Nuffic ve Colo kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Ancak başvurunuzu bu kuruluşların ortak çalıştıkları Diploma Denkliği Enformasyon Merkezi’ne (www.idw.nl) yapmanız gereklidir.

Meslek diplomalarında görülen dersler, toplam ders süreleri dikkate alınarak Hollanda’da hangi eğitim ile eş değerde olabileceği belirlenmektedir. Örneğin, yurtdışında otomobil tamir eğitimi almış bir kişiye “otomobil tamircisi olarak çalışabilir” belgesi verilmemektedir. Diplomanın Hollanda'daki karşılığının ne olabileceği belirtilip, kişinin o meslekte çalışıp çalışamayacağı işveren ya da meslek kuruluşunun değerlendirmesine bırakılmaktadır.

 

Soru:10 Hollanda’dan aldığım çocuk paraları, çocuklarımın Türkiye’de bulunması/eğitim görmesi nedeniyle kesilebilir mi?

 

Cevap 10: Türkiye’ye transfer edilen çocuk paraları “ikamet edilen ülke prensibi” gerekçe gösterilerek 1 Ocak 2013 tarihinde % 40 oranında kesilmiştir.

 

Kesinti kararlarına karşı çeşitli davalar açılmıştır. Her iki ebeveynin de Türkiye’de ikamet ettiği durumda açılan davaların ilk aşaması olumsuz neticelenmiştir. Konu temyiz sürecindedir. Ebeveynlerden en az birisinin Hollanda’da bulunduğu durumla ilgili açılan dava süreci devam etmektedir. Davalar sadece dava açanları bağlamaktadır. Dava açmayanların yapılan kesintileri geri alma olanağı yoktur. Bu nedenle çocuk paraları kesilen her vatandaşımız kesinti kararına karşı dava açmak zorundadır. Bu konuda Lahey Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği veya Rotterdam/Deventer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliklerinden yardım alabilirsiniz.

 

Dikkat! Çocuk paraları 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren tamamen kesilecektir. Bu kesinti kararlarına karşı mutlaka vaktinde itiraz edilmeli ve dava açılmalıdır.

 

Başa Dön


İNGİLTERE


Soru 1: İngiltere'den emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?


Soru 2: Halen Türkiye'de ikamet ediyorum. İngiltere'de çalıştığım süreler İngiltere'den emekli olmak için yeterli değil, ne yapabilirim?


Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. İngiltere'den bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 4: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?


Soru 5: İngiltere'den Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Soru 6: İngiltere'de ikamet ediyorum. Türkiye'de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir miyim?


Soru 7: İngiltere'de çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 8: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. İngiltere'de ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması İngiltere'de geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?


 

Başa Dön

 

 

Soru 1: İngiltere'den emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?

 

Cevap 1: İngiltere’den tam emekli aylığı alabilmek için sizin tarafınızdan ya da aldığınız yardımlar nedeniyle devlet tarafından adınıza toplam 30 yıl prim ödenmiş olması ve yaş       (6 Aralık 1953 tarihinden önce doğan erkeler için 65, 5 Nisan 1950 - 6 Nisan 1953 arasında doğan kadınlar için 60-65) şartını yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Eğer emekli yaşına geldiğinizde yeterli prim ödeme yılınız yoksa, prim ödenen yıllar karşılığında kısmi bir emekli aylığı bağlanmaktadır.

 

Diğer yandan 2011 yılında yapılan değişikliklere göre, Nisan 2016 - Kasım 2018 tarihleri arasında kadınların emeklilik yaşı 65’e çıkarılacaktır. Ekim 2020’de ise kadın ve erkeklerin emeklilik yaşı 66’da eşitlenecektir.

 

Soru 2: Halen Türkiye'de ikamet ediyorum. İngiltere'de çalıştığım süreler İngiltere'den emekli olmak için yeterli değil, ne yapabilirim?

 

Cevap 2: Bu durumdaki vatandaşlarımız dilerlerse İngiltere’de isteğe bağlı prim ödeyerek emeklilik koşullarını tamamlayabilirler. Türkiye’de yaşarken İngiltere’de isteğe bağlı prim ödeyebilmek için İngiltere’de sürekli olarak en az 3 yıl yaşamış olmak veya Türkiye’ye dönmeden önce İngiltere’de en az 3 yıl prim ödemiş olmak gerekmektedir.

 

İkinci bir seçenek olarak İngiltere’den emeklilik yaşınız geldiğinde Newcastle’da bulunan International Pensions Centre ile irtibata geçip, İngiltere - Türkiye Sosyal Güvenlik Anlaşması’na göre hizmet birleştirmesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu durumda Türkiye’deki sigortalılık süreleriniz, İngiltere’deki mevcut sürelerinizle birleştirilir ve İngiltere’de ödediğiniz primler oranında kısmi aylık bağlanabilir.

 

Soru 3: Türkiye'de ikamet ediyorum. İngiltere'den bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?

 

Cevap 3: Bu durumda doğrudan ya da Ataşeliğimiz aracılığıyla Newcastle’da bulunan International Pensions Centre ile irtibata geçmek gereklidir.

 

Soru 4: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?

 

Cevap 4: Gerek İngiliz mevzuatı, gerekse İngiltere-Türkiye Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’ne göre İngiltere’de ödenen primler kişiye iade edilmemekte ya da Türkiye’ye aktarılmamaktadır.

 

Ancak 3201 sayılı Kanundan faydalanmak suretiyle İngiltere’deki sürelerinizi hizmet borçlanması yapmak suretiyle Türkiye’de ödeyebilir ve sigortanız açısından değerlendirebilirsiniz.

  

Soru 5: İngiltere'den Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?

 

Cevap 5: Kesin dönüş yapan vatandaşlarımızın sosyal güvenlikle ilgili bazı hakları olabilir. Bu nedenle İngiltere’den herhangi bir aylık ya da yardım alınıyorsa, ödemeyi yapan yetkili İngiliz kurumuyla irtibata geçip ödemenin Türkiye’de devam edip etmeyeceğine dair bilgi almak gereklidir.

 

İngiltere’de ödenen bazı vergilerin bir kısmı ülkeden çıkıldığında geri ödenebilmektedir. Bu durumda HM Revenue and Customs adlı kuruluşla irtibata geçilip vergi iadesi talep formu doldurularak müracaatta bulunmak gereklidir.

 

İngiltere’de geçen sürelerinizi (sigortalılık süreleri ya da ev kadınlığı süreleri) Türkiye’de sigortalılığınız açısından değerlendirmek istiyorsanız, Ataşeliğimizle irtibata geçiniz.

 

Soru 6: İngiltere'de ikamet ediyorum. Türkiye'de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir miyim?

 

Cevap 6: Kural olarak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız Türkiye’de isteğe bağlı prim ödeyemezler. Ancak İngiltere ile Türkiye arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşması nedeniyle, İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımız Türkiye’de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirler.

 

Soru 7: İngiltere'de çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 7: Türkiye’ye döndükten sonra hizmet belgesi temin etmek istiyorsanız HM Revenue and Customs adlı kuruluşu +44 3000 560 629 nolu telefondan arayarak National Insurance Record belgenizi temin etmeniz ve bu belgeyi bir dilekçe ve nüfus cüzdanınızın fotokopisiyle birlikte Ataşeliğimize göndermeniz gerekmektedir.

 

Soru 8: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. İngiltere'de ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?

 

Cevap 8: İkamet belgeleri Başkonsolosluğumuzun Noter Bölümü tarafından verilmektedir. Türkiye’ye döndükten sonra ikamet belgesine ihtiyacı olan vatandaşlarımızın Başkonsolosluğumuzun Noter Bölümüne taleplerini belirten bir dilekçe ekinde,

 

  • İngiltere’ye giriş-çıkış yaptığınız pasaportunuzun fotoğraf, kimlik bilgileri ve pasaport numarası olan sayfalarının Türkiye’de Noter tarafından onaylanmış fotokopilerini,
  • Pasaportunuzda İngiltere'ye giriş ve çıkış tarihlerini gösteren sayfalarının Noter tarafından onaylanmış fotokopilerini,
  • Nüfus cüzdanınızın  Noter tarafından onaylanmış fotokopisini,
  • Eğer pasaportunuzda giriş-çıkış tarihleri tespit edilemiyorsa İngiliz makamlarından alınmış bu tarihleri gösteren bir belgeyi (Home Office belgesi, GP belgesi gibi...),
  • Belge ve posta ücretini göndermeleri gerekmektedir.

 

Şahsen başvuru durumunda yukarıda sayılan belgelerin asılları ibraz edilmelidir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için Noter Bölümüyle irtibata geçmeniz gerekmektedir.

  

Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması İngiltere'de geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 9: Yabancı meslek diplomaları, İngiltere'de genelde doğrudan kabul edilmemektedir. Mesleki yeterlilik için başvuru sahibinin, ilgili branşa göre, kolejlere giderek ek mesleki dersler alması ve sınava girmesi gerekmektedir. Yabancı mesleki diplomalar ancak bu yolla İngiltere'deki meslek diplomalarıyla denk saydırılabilmektedir.

 

Benzer biçimde, mesleki unvan sağlayan üniversite diplomalarının eşdeğer olabilmesi için belirli kriterlerin yerine getirilmesi gereklidir. Örneğin Türkiye'den diploma sahibi bir doktor, avukat veya öğretmenin İngiliz sistemine göre, ilgili meslek odasıyla irtibata geçerek ek bir eğitim alması ve akabinde düzenlenen sınavlarda başarılı olması gerekmektedir.

 

Başa Dön

 

 

İSVEÇ


Soru 1: İsveç’ten emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?


Soru 2: Türkiye'de ikamet ediyorum. İsveç'ten bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 3: İsveç'ten aldığım yetim aylığı Türkiye'ye dönersem kesilir mi?


Soru 4: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim ya da Yurtdışı Borçlanmada  SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?


Soru 5: İsveç'ten Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Soru 6: İsveç’te ikamet ediyorum. Türkiye'de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir miyim?


Soru 7: İsveç’te çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 8: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. İsveç’te ev kadını olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması İsveç’te geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Başa Dön

 

 

Soru 1: İsveç’ten emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?

 

Cevap 1: İsveç’te emeklilik sistemi üç ayak üzerine kuruludur:

 

1-    Kamu aylık sistemi: Gelire dayalı (gelir ve prim emekliliği) ve ikamete dayalı (garanti aylığı) emeklilik sistemlerinden oluşur. Garanti aylığı genel bütçeden karşılanmakta olup, emeklilik yaşı 65’tir. Gelir ve prim emekliliği çalışmaya dayalı olup, 61 yaşında erken emekli olunabilmektedir. İkamete dayalı olan garanti aylığı, 25-64 yaşları arasında geçen 40 yıla göre hesaplanmaktadır. Bu aylığı alabilmek için İsveç’te 65 yaşından sonra da ikamet ediyor olmak gerekmektedir. Ayrıca, İsveç’te ikamet edenler eğer Türkiye’den de bir emekli aylığı alıyor iseler, aldıkları garanti aylığında kesintiye gidilir. Gelir ve prim aylığına hak kazananlar ise bu aylıklarını bizzat çalışmalarından dolayı hak ettiklerinden emekliliklerinde İsveç dışında örneğin Türkiye’de de ikamet etseler aylıklarını alırlar.

2-    Mesleki emeklilik (Toplu sözleşme emekliliği), kurumsal emeklilik olarak da adlandırılabilir. Burada asgari 1 yıl çalışma süresi ve ayrıca 28 yaşında sonraki süreler sayılmaktadır. Emekli olmada yaş olarak 55-61 yaşları arasında kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir.

3-    Bireysel emeklilik sistemi.

 

Soru 2: Türkiye'de ikamet ediyorum. İsveç'ten bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?

 

Cevap 2: Eğer emekli aylığından kasıt maluliyet aylığı ise Försäkringskassan’a, 65 yaş yaşlılık aylığı ise Emeklilik Kurumuna (Pension Myndigheten) veya Müşavirliğimize başvurulabilirsiniz.

 

Soru 3: İsveç'ten aldığım yetim aylığı Türkiye'ye dönersem kesilir mi?

 

Cevap 3: Yetim aylığı İsveç dışında da ödenmektedir. Bunun için Emeklilik Kurumuna (PensionsMydigheten 106-SE, 44 Stockholm/Sweden) Türkçe olarak da başvurabilir, Müşavirliğimizden de yardımcı olunmasını isteyebilirsiniz.

 

Soru 4: Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim ya da Yurtdışı Borçlanmada  SGK'ya transfer edip Türkiye'den emekli olabilir miyim?

 

Cevap 4: İsveç’te sigortalı olarak ödenen primlerin Türkiye’ye iadesi ya da transferi söz konusu değildir.

 

Soru 5: İsveç'ten Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?

 

Cevap 5: Söz konusu sosyal haklar kişinin İsveç’te çalışıp çalışmadığına, malulen emekli olup olmadığına ve yaşına bağlı olarak değişmektedir.

 

Soru 6: İsveç’te ikamet ediyorum. Türkiye'de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir miyim?

 

Cevap 6: İsveç’te ikamet edenler için Türkiye’de isteğe bağlı prim ödeme hakkı bulunmamaktadır. İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmasına göre sadece İsveç’te çalışanlar çalışmalarını belgelemek suretiyle bu haktan yararlanabilirler.

 

Soru 7: İsveç’te çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 7: “Hizmet Belgesi” alabilmek için Stokholm Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği’ne, “Försäkringskassan’dan ya da Pensionsmyndigheten’den. alınan ve üzerinde sigortalı sürelerin başlangıç ve bitiş tarihlerinin yazılı olduğu S/T 4 belgesi, Vergi /Nüfus Dairesi’nden (Skatteverket) alınan Nüfus Kaydı (Personbevis) ve Türk nüfus cüzdan fotokopisiyle birlikte başvurmanız gerekir.

 

Soru 8: Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. İsveç’te ev kadını olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?

 

Cevap 8: Söz konusu belge İsveç ilgili Vergi/Nüfus Dairesi’nden (Skatteverket) alınmaktadır. Ancak bu belge İsveççe düzenlendiğinden, Büyükelçiliğin Konsolosluk şubesinde veya Türkiye’de noterde tasdikli çevirisinin yapılması gerekmektedir. Bu konuda Müşavirliğimizden  yardımcı olunmasını isteyebilirsiniz.

 

Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması İsveç’te geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 9: Meslek diplomalarının denkliği konusunda ilgili meslek odalarına başvurmak gerekmektedir. Yapılacak değerlendirme sonucunda bu mesleğin icra edilebileceğine ilişkin bir belge verilebilmektedir. Türkiye’de alınan mesleki eğitimin yeterli görülmediği hallerde ayrıca İsveç’te ek eğitim alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Türkiye’den alınmış bir meslek diplomasına dayanarak denklik kabul edilmiş olsa bile mesleğin icra edilmesi çok zordur. İsveç’te mesleki alanlarda İsveç’ten alınmış diplomalara itibar edilmektedir.

 

Başa Dön

 

 

İSVİÇRE

 

Soru 1: İsviçre’den emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?


Soru 2: Türkiye’de ikamet ediyorum. İsviçre’den bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?


Soru 3: İsviçre’den aldığım yetim aylığı Türkiye'ye dönersem kesilir mi?


Soru 4: Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya yurtdışı hizmet borçlanmasında değerlendirebilir miyim?


Soru 5: İsviçre’den Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?


Soru 6: İsviçre’de ikamet ediyorum. İsviçre’de çalıştığım süreleri Türkiye’den borçlandım. Türkiye’deki sağlık sigortasından İsviçre’de faydalanabilir miyim?


Soru 7: İsviçre’de çalıştıktan sonra primlerimi alarak Türkiye’ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 8: Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. İsviçre’de ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?

 

Başa Dön

 

 

Soru 1: İsviçre’den emekli olma konusunda bilgi verir misiniz?

 

Cevap 1: İsviçre’de en az 12 ay aralıksız olarak sigortalı çalışma süresi bulunan kadınlara 64, erkeklere 65 yaşında yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.

 

Soru 2: Türkiye’de ikamet ediyorum. İsviçre’den bağlanan emekli aylığım kesildi, ne yapmam gerekir?

 

Cevap 2: Konu hakkında Zürih Ataşeliğimize müracaat ederek yardımcı olunmasını isteyebilirsiniz.

 

Soru 3: İsviçre’den aldığım yetim aylığı Türkiye'ye dönersem kesilir mi?

 

Cevap 3: Türkiye’ye kesin dönüş yapıldığında yetim aylığı kesilmez ve genel olarak 18, eğitime devam edilmesi halinde ise 25 yaşın doldurulmasına kadar ödenir.  

 

Soru 4: Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Primlerimi alabilir miyim veya yurtdışı hizmet borçlanmasında değerlendirebilir miyim?

 

Cevap 4: İsviçre Yaşlılık Sigortası Kurumu, 01.06.1981 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-İsviçre Sosyal Güvenlik Ek Sözleşmesi  uyarınca, , işçi adına bu kurumda birikmiş olan işçi-işveren payı yaşlılık sigortası primlerinin (AHV primleri) tamamını,  bir talep halinde, ülkeyi kesin olarak terk eden hak sahibi Türk vatandaşı adına yetkili Türk Sosyal Sigorta Kurumu’na transfer etmektedir. Sözkonusu primlerin doğrudan hak sahibine iadesi mümkün değildir.

Primlerin Türk Sigorta Kurumuna devredilmesiyle, diğer bir ifadeyle transfer edilmesiyle, İsviçre Yaşlılık Sigortası’nın sosyal güvenlikle ilgili sorumluluğu sona ermekte ve bu sorumluluğu Türk Sosyal Güvenlik Kurumu üstlenmektedir. Bunu müteakiben, 3201 sayılı Yasa kapsamında borçlanma yapılmakta ve borcun ödenmesiyle de bu süreler Türk sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet süresi olarak kabul edilmektedir.

Primlerin, Türkiye’ye transferinin sağlanması halinde:

                   a)Transfer olunan primlere ilişkin sürelerin tamamını borçlanarak, tahakkuk ettirilen döviz borcunu da ödemiş olanlara, transfer olunan primlerin tamamı,

                   b)Transfer  olunan  primlere  ilişkin  sürelerin  bir  kısmını  borçlanarak  tahakkuk ettirilen döviz  borcunu  da  ödemiş olanlara, transfer olunan primlerin borçlandıkları süreye isabet eden orandaki miktarı, ilgili sosyal güvenlik kuruluşunca iade edilmektedir.

 

Soru 5: İsviçre’den Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Sosyal haklarım nelerdir ve bunları nasıl kullanabilirim?

 

Cevap 5: İsviçre Sigorta Kurumu ve Pansiyon Kasa Sigortası’nda gerekli şartların yerine getirilmesi halinde aylık hakkı bulunmaktadır. Sigortalıların talepleri halinde, prim transferi yapılması ve Pansiyon Kasa Sigortasındaki primlerin iadesi mümkündür. Ancak bu durumda, söz konusu kurumlardaki bütün haklar sona ermektedir.  

  

Soru 6: İsviçre’de ikamet ediyorum. İsviçre’de çalıştığım süreleri Türkiye’den borçlandım. Türkiye’deki sağlık sigortasından İsviçre’de faydalanabilir miyim?

 

Cevap 6:  Türkiye – İsviçre Sosyal Güvenlik Sözleşmesinde hastalık sigortası yer almamaktadır. Bu itibarla, İsviçre’de ikamet ederken Türkiye’deki hastalık sigortasından istifade edilmesi mümkün değildir. Diğer taraftan 18 Mart 1994 tarihli İsviçre Sağlık Sigortası Kanunu’na göre İsviçre’de daimi olarak ikamet eden herkes zorunlu sağlık sigortasına tabi olup, bu ülkedeki bir hastalık sigortasına kendilerini sigorta ettirmek zorundadırlar.

 

Soru 7: İsviçre’de çalıştıktan sonra primlerimi alarak Türkiye’ye döndüm, hizmet belgesini nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 7: Hizmet belgesinin, İsviçre Sigorta Kurumu’ndan (Schw. Ausgleichskasse SAK, Av. Ed-Vaucher 18, Postfach 3100, CH-1211 Genf 2-İsviçre) doğrudan veya Kurumun “www.ahv-iv” internet adresinden talep edilmesi ya da Zürih Ataşeliğimiz aracılığı ile temini mümkündür.

  

Soru 8: Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. İsviçre’de ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?

 

Cevap 8: İkamet belgesini, kişinin doğrudan İsviçre’de ikamet ettiği yerdeki belediyeden temin etmesi gerekmektedir. Bu konuda Ataşeliğimizden de yardımcı olunmasını isteyebilirsiniz.

 

Başa Dön

 

 

KAZAKİSTAN


Soru 1: Kazakistan’dan emekli olma konusunda bilgi verebilir misiniz?


Soru 2: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Kazakistan’da geçmişte çalıştım. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak için gerekli olan Hizmet Belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 3: Kazakistan'da ev hanımı olarak geçirdiğim süreleri Türkiye'de borçlanmak üzere nasıl belgelendirebilirim?


Soru 4: Kazakistan'da kullandığım pasaportumu kaybettim. Borçlanma yapabilmem için ne yapmam gerekir?


Soru 5: Kazakistan’da bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık, iş kazası ve uzun vadeli sigorta primlerimi kim ödeyecek?


Soru 6: Kazakistan'da bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi, ne yapmalıyım?


Soru 7: Kazakistan'da bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti,  Türkiye'ye nasıl döneceğim?


Soru: 8: Türk firmasında çalışmak üzere Kazakistan'a gitmeden önce iş sözleşmemi İŞKUR'a onaylatmalı mıyım ve burada nelere dikkat etmeliyim?


Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Kazakistan'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?


 

Başa Dön

 

 

Soru 1: Kazakistan’dan emekli olma konusunda bilgi verebilir misiniz?

 

Cevap 1: Kazakistan’da emekli olabilmek için kadınların 58 yaşını doldurmaları ve 20 yıl çalışmaları, erkeklerin ise 63 yaşını doldurmaları ve 25 yıl çalışmaları gerekmektedir. Bu konuda yabancı ülke vatandaşları da Kazak vatandaşlarla aynı haklara sahiptir.

 

Soru 2: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Kazakistan’da geçmişte çalıştım. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak için gerekli olan Hizmet Belgesini nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 2: Vatandaşlarımızın, Kazakistan’dan ayrılmadan önce Kazakistan’a çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Astana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimize başvurmaları halinde anılan Müşavirliğimizce adlarına düzenlenecek Hizmet Belgeleri kendilerine elden verilir.(Vatandaşlarımızın ayrılmadan önce bu başvuruları kendi menfaatinedir.)

 

Kazakistan’dan Türkiye’ye dönmüş olup da yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. 

  

Soru 3: Kazakistan'da ev hanımı olarak geçirdiğim süreleri Türkiye'de borçlanmak üzere nasıl belgelendirebilirim?

 

Cevap 3: Kazakistan’da ev hanımı olarak geçirdiğiniz süreleri borçlanabilmek için gerekli olan “İkamet Belgesi” için Astana Müşavirliğimize şahsen veya posta ile başvurabilirsiniz.

 

Başvuru dilekçenize,

a) Pasaportunuzun Kazakistan’la ilgili işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopilerini,

b) Nüfus cüzdanınızın fotokopisini ve

c) Yabancılar polisinden alacağınız ikamet belgesinin fotokopisini

eklemeniz gerekmektedir.

 

Soru 4: Kazakistan'da kullandığım pasaportumu kaybettim. Borçlanma yapabilmem için ne yapmam gerekir?

 

Cevap 4: Pasaportunuzu kaybettiyseniz “Hizmet Belgesi” alabilmek için Emniyet Müdürlüklerinden alacağınız Türkiye’ye giriş çıkışlarınızı gösteren belgeyi pasaportunuzun yerine dilekçenize ekleyebilirsiniz.

Ayrıca, başvuru dilekçenize

a) Çalışma lisanslarının/izinlerinin fotokopilerini,

b) Çalıştığınız firmadan alacağınız çalışma sürelerini gösteren belgelerin fotokopilerini,

d) Nüfus cüzdanınızın fotokopisini

eklemeniz gerekmektedir.

 

Soru 5: Kazakistan’da bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık, iş kazası ve uzun vadeli sigorta primlerimi kim ödeyecek?

 

Cevap 5: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince sosyal güvenlik anlaşması imzalanmamış ülkelere çalışmak için götürülen vatandaşlarımızın kısa vadeli ve genel sağlık sigortası primlerinin işverenleri tarafından Türkiye’ye ödenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, Kazakistan’da iş üstlenen Türk firmalarınca istihdam edilen vatandaşlarımızın söz konusu primlerinin de ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırılması icap etmektedir. Kazakistan’da Türkler tarafından Kazak kanunlarına göre kurulan firmalarda çalıştırılan Türk vatandaşlarına bu Kanun hükümleri uygulanmaz.

 

Diğer taraftan arzu eden işçilerimiz uzun vadeli sigorta primlerini isteğe bağlı olarak Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyebilmektedirler. İsteğe bağlı sigorta uygulamasından yararlanmayanlar, isterlerse sonradan bu çalışmalarını 3201 Sayılı Kanun'a göre yurtdışı borçlanması da yaparak hizmet sürelerine saydırabilirler.

  

Soru 6: Kazakistan'da bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi, ne yapmalıyım?

 

Cevap 6: Kazakistan’da çalıştığınız firmadan alacağınızı alamadığınız durumlarda öncelikle bulunduğunuz şehirdeki Çalışma Dairesine başvurabilirsiniz. Ayrıca, Astana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimizden de yardım talebinde bulunabilirsiniz. Girişimlerinizden bir sonuç alamamanız durumunda iş sözleşmeniz ve alacaklı olduğunuzu kanıtlayan belgelerle birlikte Türk Mahkemelerine başvurabilirsiniz.

  

Soru 7: Kazakistan'da bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti,  Türkiye'ye nasıl döneceğim?

 

Cevap 7: Kimsenin pasaportunuza el koyma hakkı yoktur ve bu bir suçtur. Böyle bir durumda derhal Konsolosluk Şubesi ile irtibata geçilerek yerel makamlara işveren veya temsilcisi hakkında şikâyette bulunulmalıdır. Ülkeye dönüş süreci Konsolosluk tarafından koordine edilmektedir.

 

Soru: 8: Türk firmasında çalışmak üzere Kazakistan'a gitmeden önce iş sözleşmemi İŞKUR'a onaylatmalı mıyım ve burada nelere dikkat etmeliyim?

 

Cevap 8: Evet, iş sözleşmesi Türkiye İş Kurumu tarafından mutlaka onaylanmalıdır. Ayrıca iş sözleşmesinde alacağınız ücretin eksiksiz olarak yazılmasına ve diğer hususlara dikkat etmeniz gerektiğini unutmayınız.

 

Soru 9: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Kazakistan'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 9: Kazakistan’da çalışma izni alabilmeniz için mesleki diplomanız olması gerekir. Bunların geçerliliği ve çalışma lisansının/izninin verilmesi konusunda Kazak Çalışma Dairesi/Departmanı yetkilidir.

 

Başa Dön

 

KUVEYT

 

Soru 1: Vatandaşlarımızın Kuveyt'ten emekli olmaları konusunda bilgi verebilir misiniz? 


Soru 2: 3 yıldır Kuveyt’te işçi olarak çalışıyorum ve Türkiye'ye kesin dönüş yapacağım. Türkiye'ye dönmeden önce prim iadesinden yararlanabilir miyim? Yıpranma tazminatı hakkım var mıdır?


Soru 3: Kuveyt’te bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık, iş kazası ve uzun vadeli sigorta primlerimi kim ödeyecek?


Soru 4: Kuveyt`te çalışırken iş  kazası sonucu maluliyet ve ölüm durumlarında benim ve varislerimin hakları nelerdir?


Soru 5: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Kuveyt’te geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak istiyorum. Hizmetlerimi nasıl belgelendirebilirim?


Soru 6: Kuveyt'te ev hanımı olarak geçirdiğim süreleri Türkiye'de borçlanmak üzere nasıl belgelendirebilirim?


Soru 7: Kuveyt’te çalıştım ancak pasaportumu ve bonservisimi kaybettim. Hizmet belgesini nasıl alabilirim?


Soru 8: Kuveyt’te bir Türk firmasında çalışıyorum/çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi, ne yapmalıyım?


Soru 9: Kuveyt’te bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye'ye nasıl döneceğim?


Soru 10: Türk firmasında çalışmak üzere Kuveyt'e gitmeden önce  iş sözleşmemi İŞKUR'a onaylatmalı mıyım ve nelere dikkat etmeliyim?


Soru 11: Kuveyt’teki kefalet sistemi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?


Soru 12: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Kuveyt'te geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Başa Dön

 

 

Soru 1: Vatandaşlarımızın Kuveyt'ten emekli olmaları konusunda bilgi verebilir misiniz? 

 

Cevap 1: Kuveyt’te çalışan yabancılar sosyal sigorta sistemi kapsamı dışında tutulduklarından, bu ülkeden emekli olma imkanları bulunmamaktadır.

 

Soru 2: 3 yıldır Kuveyt’te işçi olarak çalışıyorum ve Türkiye'ye kesin dönüş yapacağım. Türkiye'ye dönmeden önce prim iadesinden yararlanabilir miyim? Yıpranma tazminatı hakkım var mıdır?

 

Cevap 2: Kuveyt’te çalışan yabancılar sosyal sigorta sistemi kapsamı dışında tutuldukları için ücretlerinden sigorta primi kesilmediğinden kendilerine prim iadesinde bulunulması söz konusu değildir.

 

Ancak anılan ülkede iş sonu tazminatı (kıdem tazminatı) adı altında bir ödemede bulunulmaktadır. İşverenin işçiyi işten çıkarması, sözleşmenin süresinin sona ermesi ve bayan çalışanların evliliğinden dolayı işten çıkmaları halinde çalışanlara ilk 5 yıllık dönemde her yıl için yarım maaş, 5 yılı aşan her bir yıl için tam maaş tutarında tazminat ödenmektedir. Kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda 3 seneden az çalışmamak kaydıyla çalışana bahse konu tazminatın yarısı ödenir. 3 seneden az çalışmalarda ise iş sonu tazminatı hak edilememektedir.

 

Soru 3: Kuveyt’te bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık, iş kazası ve uzun vadeli sigorta primlerimi kim ödeyecek?

 

Cevap 3: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince sosyal güvenlik anlaşması imzalanmamış ülkelere çalışmak için götürülen vatandaşlarımızın kısa vadeli ve genel sağlık sigortalı primleri işveren tarafından Türkiye’ye ödenecektir.

 

Kuveyt’te çalışan vatandaşlarımızın hastalanmaları halinde sağlık giderleri işveren tarafından karşılanmakta, işveren daha sonra bu harcamalarını belgeleri ile birlikte Türkiye’de işyeri tescilinin bulunduğu SGK İl Müdürlüğü’ne ibraz ederek ilgili mevzuat hükümlerine göre Kurumdan tahsil etmektedir.

 

Diğer taraftan, uzun vadeli sigorta primleri ise çalışan tarafından isteğe bağlı olarak Türkiye’deki Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenebilmektedir. Yurtdışına götürülen Türk işçiler zamanında isteğe bağlı uzun vadeli sigorta primlerini ödemezlerse, isterlerse sonradan bu çalışmalarını 3201 Sayılı Kanun'a göre yurtdışı borçlanması da yaparak hizmet sürelerine saydırabilirler.

 

Soru 4: Kuveyt`te çalışırken iş  kazası sonucu maluliyet ve ölüm durumlarında benim ve varislerimin hakları nelerdir?

 

Cevap 4: Kuveyt’te çalışırken iş kazası neticesinde malul olanlara, yine iş kazası sonucunda ölenlerin hak sahiplerine, Şubat 2010 tarihli Kuveyt Özel Sektör İş Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirlenen oranlarda tazminat ödenmesi söz konusudur. Bununla birlikte, Kuveyt’te yabancı çalışanlar maluliyet ve ölüm aylığı hakkından yararlanamamaktadırlar.

 

Soru 5: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Kuveyt’te geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak istiyorum. Hizmetlerimi nasıl belgelendirebilirim?

 

Cevap 5: Vatandaşlarımızın, Kuveyt’ten ayrılmadan önce Kuveyt’te çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Kuveyt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimize başvurmaları halinde anılan Müşavirliğimizce adlarına düzenlenecek Hizmet Belgeleri kendilerine elden verilir.(Vatandaşlarımızın ayrılmadan önce bu başvuruları kendi menfaatinedir.)

 

Kuveyt’ten Türkiye’ye dönmüş olup da yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. 

 

Soru 6: Kuveyt'te ev hanımı olarak geçirdiğim süreleri Türkiye'de borçlanmak üzere nasıl belgelendirebilirim?

 

Cevap 6: Kuveyt’te ev hanımı olarak ikamet ettiğiniz sürede kullanmış olduğunuz pasaportunuzun/pasaportlarınızın işlem görmüş tüm sayfalarının okunaklı fotokopilerini ve nüfus cüzdanınızın fotokopisini bir dilekçe ekinde posta veya e-posta yoluyla Kuveyt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimize göndermeniz halinde anılan Müşavirliğimizce adınıza düzenlenecek Refakatçı Belgesi tarafınıza gönderilecektir.

 

Soru 7: Kuveyt’te çalıştım ancak pasaportumu ve bonservisimi kaybettim. Hizmet belgesini nasıl alabilirim?

 

Cevap 7: Kuveyt’te çalıştığınızı kanıtlayan Kuveyt resmi makamlarından alacağınız bir belge ile Kuveyt Müşavirliğimize bizzat başvurmanız halinde Müşavirliğimiz belgenin doğruluğunu teyit ettikten sonra adınıza bir hizmet belgesinin düzenlenmesi mümkün olabilecektir.

 

Soru 8: Kuveyt’te bir Türk firmasında çalışıyorum/çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi, ne yapmalıyım?

 

Cevap 8: Kuveyt’te çalıştığınız firmadan alacağınızı tahsil edemediğiniz durumlarda öncelikle bulunduğunuz yerdeki Çalışma Dairesi’ne/Şuun’a başvurabilirsiniz. Ayrıca, gerek çalıştığınız firma nezdinde girişimlerde bulunulması, gerekse Çalışma Dairesine yapacağınız başvurularda danışmanlık hizmeti almak üzere Kuveyt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimizden de yardım talebinde bulunabilirsiniz. Girişimlerinizden bir sonuç alamamanız durumunda iş sözleşmeniz ve alacaklı olduğunuzu kanıtlayan belgelerle birlikte Türkiye’de ilgili Mahkemeye başvurabilirsiniz.

 

Soru 9: Kuveyt’te bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye'ye nasıl döneceğim?

 

Cevap 9: Kuveyt’te yabancıların pasaportlarına işverenlerince alıkonulması kanunen yasaktır. Böyle bir durumda en yakın polis karakoluna giderek şahsen şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca,  pasaportunuzun tarafınıza teslim edilmesini teminen Mahkeme Müstacele dava açılması ve izlenecek yol hakkında Müşavirliğimizden yardım isteyebilirsiniz.

 

Soru 10: Türk firmasında çalışmak üzere Kuveyt'e gitmeden önce  iş sözleşmemi İŞKUR'a onaylatmalı mıyım ve nelere dikkat etmeliyim?

 

Cevap 10: Yurtdışına işçi götüren Türk firmalarının bu işçilerin iş sözleşmelerini İŞKUR’a onaylatmaları kendi menfaatlerinedir. Bu onay haklarınızın yazılı olarak garanti altına alınması açısından faydalı olacaktır. Ayrıca, sözlü olarak anlaşmış olduğunuz hususları da mutlaka yazılı olarak sözleşmenize kaydettirmeye dikkat etmelisiniz.

 

Soru 11: Kuveyt’teki kefalet sistemi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

 

Cevap 11: Kuveyt’te yabancı çalışanlar ülkede çalışma izni alabilmek için yerel bir kefil/işveren bulmak durumundadırlar. Aynı şekilde, yabancı firmaların da ülkede iş alabilmek için yerel bir kefille ortaklık kurmaları gerekmektedir. Bu sistem Kuveyt vatandaşlarının haklarını güvence altına almaya yönelik olduğundan kefillere geniş yetkiler verilmektedir.

 

Soru 12: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması Kuveyt'te geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 12: Kuveyt makamları Türkiye’den işçi getirilirken çalışanın mesleğe hakim olduğunu gösterir belge istemekte olup, bu belgelerin Kuveyt’te geçerli olması için Arapça tercümelerinin sırasıyla noterden, T.C. Dışişleri Bakanlığı’ndan ve Türkiye’deki Kuveyt Devleti temsilciliğinden onaylatılması gerekmektedir.

 

Başa Dön

 

 

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ


Soru 1: KKTC’den emekli olma konusunda bilgi verebilir misiniz?


Soru 2: Hem Türkiye’de hem de KKTC’de çalıştım. Her iki ülkeden de emekli maaşı alabilir miyim?


Soru 3: KKTC’de işçi olarak çalışıyorum ve Türkiye’ye kesin dönüş yapacağım, Türkiye’ye dönmeden önce primlerim iade edilebilir mi, hangi şartlar aranır?


Soru 4: KKTC’de bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık, iş kazası ve uzun vadeli sigorta primlerimi kim ödeyecek?


Soru 5: KKTC’de ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?


Soru 6: KKTC’de bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak firmadan alacaklarım ödenmedi, ne yapmalıyım?


Soru 7: KKTC’de bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye’ye nasıl döneceğim?


Soru 8: Türkiye’de sahip olduğum meslek diploması KKTC’de geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Başa Dön

 

 

Soru 1: KKTC’den emekli olma konusunda bilgi verebilir misiniz?

 

Cevap 1: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sosyal Sigortalar Yasasında yaşlılık aylığı bağlanma şartları kademeli geçişlerle Sosyal Güvenlik Yasasına uyarlanmıştır.  Buna göre     1 Şubat 2012 tarihi itibarıyla emeklilik şartları aşağıda belirtildiği gibidir.

 

01 Şubat 2012 tarihinde aşağıda belirtilen yaşı/yaşları doldurmuş olanlar

50 yaş /

25 yıl prim

 

55 yaş/

15 yıl prim

60 yaş / ortalama

Prim şartları

44

51

56

60

43

52

57

60

42

53

58

60

41

54

59

60

40

55

60

60

39

56

60

60

38

57

60

60

37

58

60

60

36

59

60

60

35

60

60

60

 

1 Şubat 2012 tarihinde 35 yaşını doldurmamış olan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Yasasında belirtildiği üzere 25 yıl/ 60 yaş veya 15 yıl/63 yaş şartını yerine getirdiklerinde emekli olabileceklerdir.

 

40 yaşını doldurmamış olan sigortalılar ayrıca, 55 yaşını doldurmuş ve en az 9000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları halinde, erken yaşlılık aylığı bağlanma hakkına sahiptirler. Ancak, her erken yıl için aylıktan % 6 indirim yapılacaktır.

 

Soru 2: Hem Türkiye’de hem de KKTC’de çalıştım. Her iki ülkeden de emekli maaşı alabilir miyim?

 

Cevap 2: Hizmetlerin çakışmaması kaydıyla, her iki ülkede geçen sigortalı hizmetleriniz emeklilik için yeterli oluyorsa iki ülkeden de emekli aylığı alabilirsiniz.

 

Soru 3: KKTC’de işçi olarak çalışıyorum ve Türkiye’ye kesin dönüş yapacağım, Türkiye’ye dönmeden önce primlerim iade edilebilir mi, hangi şartlar aranır?

 

Cevap 3: KKTC mevzuatında prim iadesi yoktur. Ancak, emeklilik hakkını kazanamayanlara 60 yaşının doldurulması kaydıyla “toptan ödeme” yapılmaktadır.

 

Soru 4: KKTC’de bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık, iş kazası ve uzun vadeli sigorta primlerimi kim ödeyecek?

 

Cevap 4: Ülkemiz ile KKTC arasında bir sosyal güvenlik anlaşması bulunduğundan anılan ülkede çalışmalarınız sırasında KKTC’nin sosyal güvenlik sistemine dahil olursunuz. 

 

Soru 5: KKTC’de ev hanımı olarak ikamet ettiğim süreleri gösterir ikamet belgesini nasıl temin ederim?

 

Cevap 5: KKTC’de ikamet izni ile veya TC-KKTC yurttaşı olarak bulunduğunuz süreleri borçlanabilmek için; KKTC’de bulunduğunuz sürelerde kullandığınız pasaportunuzda bulunan “İKAMET İZNİ“ fotokopilerinin bir dilekçe ekinde Müşavirliğimize göndererek adınıza gerekli belge düzenlenecektir.  

 

Soru 6: KKTC’de bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak firmadan alacaklarım ödenmedi, ne yapmalıyım?

 

Cevap 6: İş sözleşmeniz ve diğer ilgili belgelerle birlikte Müşavirliğimize başvurarak yardımcı olunmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı -Çalışma Dairesi’ne başvurarak İş Müfettişi marifetiyle de inceleme talebinde bulunabilirsiniz. Sorununuzun çözümüne yönelik olarak Lefkoşa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimizden yardım talep edebilirsiniz.

 

Soru 7: KKTC’de bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye’ye nasıl döneceğim?

 

Cevap 7: KKTC’de işverenin pasaporta el koyması yasal değildir. Firmanın iflası ve çaresiz durumda kalmanız halinde Müşavirliğimize başvurarak yardımcı olunmasını isteyebilirsiniz.

 

Soru 8: Türkiye’de sahip olduğum meslek diploması KKTC’de geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 8: Türkiye’de sahip olduğunuz meslek diploması denklik sağlanması kaydıyla KKTC’de geçerlidir. Denklik işlemi, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

 

Başa Dön

 

 

LİBYA


Soru 1: Libya’da Türk firmasında çalıştım ve akabinde Türkiye’ye dönüş yaptım. Sigorta primlerimin ilgili firma tarafından yatırılmadığı anlaşıldı, ne yapabilirim?


Soru 2: Libya’da işçi olarak 3 yıldır çalışıyorum ve Türkiye’ye kesin dönüş yapacağım, Türkiye’ye dönmeden önce primlerim iade edilir mi? Hangi şartlar aranır?


Soru 3: Türkiye’de ikamet etmekteyim. Libya’da geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak için gerekli olan Hizmet Belgesini nasıl temin edebilirim?


Soru 4: Libya’da bir Türk firmasında çalışıyorum/çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi, ne yapmalıyım?


Soru 5: Libya’da çalışmak üzere, bir Türk firmasıyla anlaştım. Bu firma Libya ile Türkiye arasında vize muafiyetinden bahisle iş sözleşmesi yapmadan beni turist olarak Libya’ya götürmek ve çalıştırmak istiyor. Ne tavsiye edersiniz?


Soru 6: Türk firmasında çalışmak üzere Libya’ya gitmeden önce iş sözleşmesi İŞKUR’a onaylatmalı mıyım ve burada neler dikkate etmeliyim?


 

Başa Dön

 

 

Soru 1: Libya’da Türk firmasında çalıştım ve akabinde Türkiye’ye dönüş yaptım. Sigorta primlerimin ilgili firma tarafından yatırılmadığı anlaşıldı, ne yapabilirim?

 

Cevap 1: Ülkemiz ile Libya arasında imzalanan ve 1 Eylül 1985 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin ilgili maddeleri gereğince, Libya’da faaliyet gösteren Türk firmalarında çalışan “Daimi İşçi” statüsündeki vatandaşlarımızın hastalık sigortası dışındaki sigorta primlerinin işverenleri tarafından ülkemizdeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırılması gerekmektedir. 

 

Çalıştığınız sürelere ilişkin sigorta primleri işvereniniz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırılmamışsa, Libya’da anılan firma nezdinde çalıştığınızı tevsik eden belgelerle birlikte işveren firmanın tescilinin bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaat ederek mağduriyetinizin giderilmesini talep edebilirsiniz.

 

Soru 2: Libya’da işçi olarak 3 yıldır çalışıyorum ve Türkiye’ye kesin dönüş yapacağım, Türkiye’ye dönmeden önce primlerim iade edilir mi? Hangi şartlar aranır?

 

Cevap 2: Libyalı ya da yabancı firmalarda “Daimi Olmayan İşçi” statüsünde 5 yıldan az çalışan Türklerin sigorta primleri 1986 tarih ve 328 sayılı Karar uyarınca iade edilmemektedir. 5 yılı dolduranlar ise, aşağıdaki şartları yerine getirmeleri gerekmekte olup, Libya’yı terk etmeden önce mutlaka sigorta primlerini almaları önem arz etmektedir, ülkeden ayrıldıktan sonra primleri alma imkanı ortadan kalkmaktadır.

 

1.    İşverence Libya Sosyal Sigortalar Kurumu’na hitaben yazılmış işbitimi karar yazısı,

2.    İşveren tarafından düzenlenmiş (5) no’lu form,

3.    Pasaportun işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisi,

4.    Çıkış vizesinin fotokopisi, varsa oturum izninin iptali,

5.    Sigorta primlerinin ödendiğini gösterir Tescil, Primler ve Teftiş Bölümünün onayını taşıyan belge,

6.    Hizmet akitlerinin fotokopileri,

7.    01.06.1981’den önce hizmeti olanlar için Temin (sigorta) kartı,

8.    Damga pulu taşıyan ve sigortalının talebini içeren dilekçe,

9.    Daha önce prim iadesi almadığına dair yazı,

10. Bütün bu belgeler ve pasaportun aslı ile birlikte şahsen müracaat.

 

Soru 3: Türkiye’de ikamet etmekteyim. Libya’da geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak için gerekli olan Hizmet Belgesini nasıl temin edebilirim?

 

Cevap 3: Vatandaşlarımızın, Libya’dan ayrılmadan önce Libya’ya çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Trablus Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimize ve/veya Bingazi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliğimize başvurmaları halinde anılan Müşavirliğimizce/Ataşeliğimizce adlarına düzenlenecek Hizmet Belgeleri kendilerine elden verilir.(Vatandaşlarımızın ayrılmadan önce bu başvuruları kendi menfaatinedir.)

 

Libya’dan Türkiye’ye dönmüş olup da yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.   

  

Soru 4: Libya’da bir Türk firmasında çalışıyorum/çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi, ne yapmalıyım?

 

Cevap 4: Libya’da çalıştığınız firmadan alacağınızı tahsil edemediğiniz durumlarda öncelikle bulunduğunuz yerdeki Çalışma Dairesine başvurabilirsiniz. Ayrıca, gerek çalıştığınız firma nezdinde girişimlerde bulunulması, gerekse Çalışma Dairesine yapacağınız başvurularda danışmanlık hizmeti almak üzere Trablus Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimizden de yardım talebinde bulunabilirsiniz. Girişimlerinizden bir sonuç alamamanız durumunda iş sözleşmeniz ve alacaklı olduğunuzu kanıtlayan belgelerle birlikte Türkiye’de ilgili Mahkemeye başvurabilirsiniz.

 

Soru 5: Libya’da çalışmak üzere, bir Türk firmasıyla anlaştım. Bu firma Libya ile Türkiye arasında vize muafiyetinden bahisle iş sözleşmesi yapmadan beni turist olarak Libya’ya götürmek ve çalıştırmak istiyor. Ne tavsiye edersiniz?

 

Cevap 5: Libya’da meydana gelen iç karışıklıkların öncesinde ve sonrasında, vize muafiyetinden yararlanarak Libya’ya turist olarak gelen ve yasal olmayan bir şekilde bir işverenin yanında çalışmaya başlayan kişilerin, yasal işçi statüsünde olmamaları nedeniyle, bu durumu fırsat bilen işverenler tarafından suiistimal edilmektedir. İşçilerin ücretlerinin ödenmemesi, Türkiye’de vaat edilen şartların yerine getirilmemesi, iaşe ve ibate masraflarının karşılanmaması, hak talebinde bulunanlara karşı işverenlerce tutuklatma ve sınır dışı ettirmelerinin yanı sıra, pasaportlarına el konularak Türkiye’ye dönüşlerinin engellenmesi, üç aylık vize sürelerini aşanlara uygulanacak çıkış cezalarının ödenmemesi gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya gelmeleri nedeniyle, vatandaşlarımızın çalışma vizesi alarak ve Türkiye İş Kurumu aracılığıyla Libya’ya gitmeleri önerilmekte olup, işçi simsarlarını en yakın İŞKUR Müdürlüklerine müracaat ederek şikâyet etmeleri gerekmektedir.    

  

Soru 6: Türk firmasında çalışmak üzere Libya’ya gitmeden önce iş sözleşmesi İŞKUR’a onaylatmalı mıyım ve burada neler dikkate etmeliyim?

 

Cevap 6: Sadece Türk firmalarında değil, çalışmak üzere Libya’ya gelmek isteyen tüm vatandaşlarımızın, mutlak surette işvereni ile Türkiye İş Kurumu nezdinde Tip İş Sözleşmesi imzalamaları ve sözleşmede yazılı olan haklarını gerektiğinde talep edebilmesi için Sözleşmenin bir örneğini iş ilişkisi sona erinceye kadar muhafaza etmeleri tavsiye edilir. Libya’ya gitmeden önce Ülkenin genel güvenlik durumuyla ilgili olarak işveren tarafından bilgilendirilmelerinin yanı sıra Müşavirliğimiz ile bu meyanda irtibat kurmaları tavsiye edilmektedir.

 

Başa Dön

 

 

SUUDİ ARABİSTAN


Soru 1: Suudi Arabistan'dan emekli olma konusunda bilgi verebilir misiniz?


Soru 2: S. Arabistan'da çalışırken iş kazası sonucu maluliyet ve ölüm durumlarında benim ve varislerimin hakları nelerdir?


Soru 3: Türkiye'de ikamet etmekteyim. S. Arabistan'da geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak istiyorum. Hangi evraklarla nereye başvurmalıyım?


Soru 4: S. Arabistan'da ev hanımı olarak geçirdiğim süreleri Türkiye'de borçlanmak üzere nasıl belgelendirebilirim?


Soru 5: S. Arabistan’da çalıştım ancak pasaportumu kaybettim. Hizmet belgesini nasıl alabilirim?


Soru 6: S. Arabistan'da işçi olarak 3 yıldır çalışıyorum ve Türkiye'ye kesin dönüş yapacağım, Türkiye'ye dönmeden önce primlerim ve yıpranma tazminatım ödenir mi? Hangi şartlar aranır?


Soru 7: Türk firmasında çalışmak üzere S. Arabistan'a gitmeden önce iş sözleşmemi İŞKUR'a onaylatmalı mıyım ve burada nelere dikkat etmeliyim?


Soru 8: S. Arabistan'da bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye'ye döndüm. Ancak firmadan alacağım 3000 dolar ödenmedi ne yapmalıyım?


Soru 9: S. Arabistan'da bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye'ye nasıl döneceğim?


Soru 10: S. Arabistan'daki işverenimle sorunlar yaşamam durumunda nereye başvurabilirim?


Soru 11: S. Arabistan'da çalışmak için kefalet sistemi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?


Soru 12: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması S. Arabistan'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Başa Dön

 

Soru 1: Suudi Arabistan'dan emekli olma konusunda bilgi verebilir misiniz?

 

Cevap 1: Suudi Arabistan’da (SA) çalışan yabancı işçiler, 11 Mart 1987 tarihi itibariyle yaşlılık, malullük ve ölüm (uzun vadeli sigorta kolları) sigorta kolları kapsamı dışında bırakılmışlardır ve anılan tarih itibarıyla yabancı işçilerin ücretlerinden sigorta kesintisi yapılmamaktadır. Bu itibarla Türk vatandaşları da dahil olmak üzere, ülkede çalışan yabancıların SA sosyal güvenlik kurumlarından emekli olma imkanı bulunmamaktadır.

 

Soru 2: S. Arabistan'da çalışırken iş kazası sonucu maluliyet ve ölüm durumlarında benim ve varislerimin hakları nelerdir?

 

Cevap 2: SA Sosyal Sigortalar Kanunu’nun sadece iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili hükümleri ülkedeki yabancılara da uygulanabilmektedir. Bunun için de yabancı işçinin işvereni (kefili) tarafından Suudi Sigorta İdaresine kaydının yaptırılmış ve sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. Sigortalı olmayanlardan iş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat edenlerin geride kalan hak sahiplerine işveren tarafından 27.000 SAR’lık nakdi meblağ ödenmesi söz konusudur. Sigortalıya veya varislerine sağlanacak haklar, kaza sonucunda meydana gelen maluliyetin derecesine göre Kurum’un yetkili kurulu tarafından belirlenmektedir.

 

Soru 3: Türkiye'de ikamet etmekteyim. S. Arabistan'da geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak istiyorum. Hangi evraklarla nereye başvurmalıyım?

 

Cevap 3: Vatandaşlarımızın, S.Arabistan’dan ayrılmadan önce S.Arabistan’a çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Riyad Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimize ve/veya Cidde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliğimize başvurmaları halinde anılan Müşavirliğimizce/Ataşeliğimizce adlarına düzenlenecek Hizmet Belgeleri kendilerine elden verilir.(Vatandaşlarımızın ayrılmadan önce bu başvuruları kendi menfaatinedir.)

 

S.Arabistan’dan Türkiye’ye dönmüş olup da yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.   

  

Soru 4: S. Arabistan'da ev hanımı olarak geçirdiğim süreleri Türkiye'de borçlanmak üzere nasıl belgelendirebilirim?

 

Cevap 4: Suudi Arabistan’da ev hanımı olarak geçen sürelerinizi belgelendirebilmek için, SA’da bulunduğunuz sırada kullanmış olduğunuz pasaportunuzun işlem görmüş tüm sayfalarının okunaklı fotokopilerini talebinizi belirten bir dilekçe ekinde Riyad Müşavirliğimizin/Cidde Ataşeliğimizin adresine iadeli taahhütlü posta ile göndermeniz gerekmektedir.

 

Soru 5: S. Arabistan’da çalıştım ancak pasaportumu kaybettim. Hizmet belgesini nasıl alabilirim?

 

Cevap 5: Suudi Arabistan’da geçen çalışma sürelerinin tespit edilebilmesi için bu ülkede çalışırken kullanmış olduğunuz pasaport/pasaportların işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopilerine mutlak surette ihtiyaç duyulmaktadır. 3201 sayılı Kanunun uygulanması ile buna bağlı 8’inci maddesi, yurtdışında geçen ve borçlanmaya esas olacak süreleri belgelendirme yükümlülüğünün borçlanma başvurusunda bulunanlar tarafından yerine getirileceği hükmünü amirdir. Bu bağlamda, borçlanma talebinde bulunanlar, yurtdışında geçen hizmet sürelerine ilişkin evrakı ibraz etmekle yükümlüdürler. Herhangi bir nedenle pasaportlarının işlem görmüş sayfalarını ibraz etmeyenler için, yukarıda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediklerinden çalıştıkları ülkelerdeki Temsilciliklerimizce adlarına “Hizmet Belgesi” düzenlenmesi mümkün değildir. Zira Suudi Arabistan’da çalışmış olan vatandaşlarımızın gerek, Müşavirliğimizde gerekse Ataşeliğimiz arşivlerinde kayıtları bulunmamaktadır.

 

Bununla birlikte, S. Arabistan’daki çalışma sürelerinin tespitine yardımcı olabilecek,

·         çalışma ve oturum izin belgeleri,

·         S. Arabistan Sosyal Sigortalar Kurumundan alınmış çalışma sürelerini gösterir prim ödeme belgesi,

·         varsa elinizde mevcut diğer Arapça belgeleri,

·         Suudi Arabistan Pasaport İdaresinden alınan ülkeye giriş-çıkış belgesi ve

·         çalıştığınız işverenlerce düzenlenmiş bonservislerin

 

birer örneğini bir dilekçe ekinde Riyad Müşavirliğimize/ Cidde Ataşeliğimize göndermeniz halinde durumunuz değerlendirilecektir.

 

Soru 6: S. Arabistan'da işçi olarak 3 yıldır çalışıyorum ve Türkiye'ye kesin dönüş yapacağım, Türkiye'ye dönmeden önce primlerim ve yıpranma tazminatım ödenir mi? Hangi şartlar aranır?

 

Cevap 6: Suudi Arabistan’da (SA) çalışan yabancı işçiler, 11 Mart 1987 tarihinden bu yana yaşlılık, malullük ve ölüm (uzun vadeli sigorta kolları) sigorta kolları kapsamı dışında tutulduklarından kendilerine prim iadesinde bulunulması söz konusu değildir.

 

Diğer taraftan, Kıdem tazminatı hususu SA İş Kanununun 84. Maddesinde “İş ilişkisi sona ererse işverenin hizmet süresine göre işçiye (kıdem tazminatı) ödemesi gerekir. İş sonu tazminatı, çalışılan ilk beş yıldaki her bir yıl için brüt ücret üzerinden yarım aylık, takip eden yıllarda her bir yıl için tam aylık maaş esas alınarak hesaplanır. İş sonu tazminatının hesaplanmasında son ücret esas alınır. İşçi senenin diğer bölümleri için de çalışarak geçirdiği süre oranında iş sonu tazminatını hak eder” şeklinde yer almaktadır.

 

Suudi Arabistan’da çalışan yabancıların iş sonu tazminatları, Suudi Arabistan’dan ayrılmadan önce işverenleri ile aralarında yaptıkları hesap kesimi esnasında neticelendirilmektedir. Herhangi bir nedenle maaş ya da kıdem tazminatı almadan anılan ülkeden dönenlerin, işten ayrıldıkları tarihten itibaren bir yıl içinde bu taleplerini, bizzat veya tayin edecekleri vekili marifetiyle S. Arabistan’daki ilgili mahkemeye iletmeleri gerekmektedir. Ülke mevzuatı uyarınca, söz konusu bir yıllık süreyi geçirenlerin kıdem tazminatına ilişkin talepleri karşılanmamaktadır.

 

Soru 7: Türk firmasında çalışmak üzere S. Arabistan'a gitmeden önce iş sözleşmemi İŞKUR'a onaylatmalı mıyım ve burada nelere dikkat etmeliyim?

 

Cevap 7: Sadece Türk firmalarında değil, çalışmak üzere S. Arabistan’a gelmek isteyen tüm vatandaşlarımızın, mutlak surette Türkiye İş Kurumu nezdinde işvereni ile Tip İş Sözleşmesi imzalaması ve Sözleşmede yazılı olan haklarını gerektiğinde talep edebilmesi için Sözleşmenin bir örneğini iş ilişkisi sona erinceye kadar muhafaza etmeleri tavsiye edilir.

  

Soru 8: S. Arabistan'da bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye'ye döndüm. Ancak firmadan alacağım 3000 dolar ödenmedi ne yapmalıyım?

 

Cevap 8: Türk firmasındaki alacağınızla ilgili olarak Sözleşmenizle ve alacaklı olduğunuzu kanıtlayan belgelerle Türk mahkemelerine başvurabilirsiniz. Ayrıca, Riyad Müşavirliğimizden / Cidde Ataşeliğimizden yardım talebinde bulunabilirsiniz.

 

Soru 9: S. Arabistan'da bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye'ye nasıl döneceğim?

 

Cevap 9: S. Arabistan'da işverenin (kefilin) çalışanın pasaportuna el koyması, mevzuattan kaynaklanan bir yetki olmamakla birlikte, uygulamada işçinin bilgisi dışında hareketini önlemek için başvurulan bir yöntemdir. Kefil de kaybetse, siz de kaybetseniz, pasaportunuz olmadığı takdirde, Türk Konsolosluklarından bir defaya mahsus olmak üzere Seyahat Belgesi temin ederek ülkeye dönebilirsiniz.

 

Soru 10: S. Arabistan'daki işverenimle sorunlar yaşamam durumunda nereye başvurabilirim?

 

Cevap 10: SA’da işçi işveren uyuşmazlıklarına, Çalışma ile Sosyal İşler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Mekteb al-Amel bakmaktadır. Mahkeme niteliğine haiz Mekteb al-Amel Komitesi üyeleri ilgili Bakanlıklar tarafından atanmaktadır. Mekteb al-Amel’de çözülemeyen sorunlar İptidai Mahkemeye intikal ettirilebilir. Bu Mahkemenin kararı Yüksek Komite tarafından temyiz edilebilmektedir. Bu nedenle SA’da işvereniyle sorun yaşayanların ilk olarak başvurmaları gereken yer Mekteb al-Amel Bürolarıdır. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde, çalışılan bölgenin yakınlığına göre Müşavirliğimiz ile Ataşeliğimiz yaşanan sorunun niteliğine göre gerekli yönlendirmelerde bulunabilir.

 

Soru 11: S. Arabistan'da çalışmak için kefalet sistemi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

 

Cevap 11: S. Arabistan’da çalışan yabancılar bu ülkeye bir Suudlunun kefaleti ile giriş yaparlar. Kefilin kefaleti altında (Yabancı Yatırımcı Firmalar hariç) onun işinde çalışırlar. Oturma ve çalışma izinlerini kefilin vasıtasıyla alırlar, izne ayrılacakları zaman gerekli izin-dönüş vizesini kefil alır, kefilin muvafakati olmadan bir işten ayrılıp başka bir işte çalışmak yasaktır.

 

Soru 12: Türkiye'de sahip olduğum meslek diploması S. Arabistan'da geçerli midir? Bu diplomanın denkliği nasıl sağlanır?

 

Cevap 12: Türkiye’de sahip olunan meslek diplomasının ilgili meslek kuruluşunun tasdikli sureti, Suudi Arabistan’ın Konsolosluk şubelerince vize işlemleri sırasında talep edilebilir. Ya da Konsolosluk doğrudan meslek kuruluşu ile yazışarak diplomanın geçerliliğini soruşturabilir.

 

Başa Dön

 

TÜRKMENİSTAN

 

Soru 1: Türkmenistan’da bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık ve iş kazası sigorta primlerimi kim ödeyecek?


Soru 2: Türkmenistan’da bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi, ne yapmalıyım?


Soru 3: Türkmenistan'da bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye'ye nasıl döneceğim?


Soru 4:  Türk firmasında çalışmak üzere Türkmenistan’a gitmeden önce iş sözleşmemi İŞKUR’a onaylatmalı mıyım?


Soru 5: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Türkmenistan'da geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak istiyorum. Hangi evraklarla nereye başvurmalıyım?


Başa Dön

 

Soru 1: Türkmenistan’da bir Türk firmasında yakın zamanda çalışmaya başlayacağım. Hastalık ve iş kazası sigorta primlerimi kim ödeyecek?

 

Cevap 1: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince sosyal güvenlik anlaşması imzalanmamış ülkelere çalışmak için götürülen vatandaşlarımızın kısa vadeli ve genel sağlık sigortalı primleri işveren tarafından Türkiye’ye ödenecektedir.

 

Türkmenistan’da çalışan vatandaşlarımızın hastalanmaları halinde sağlık giderleri işveren tarafından karşılanmakta, işveren daha sonra bu harcamalarını belgeleri ile birlikte Türkiye’de işyeri tescilinin bulunduğu SGK İl Müdürlüğü’ne ibraz ederek ilgili mevzuat hükümlerine göre Kurumdan tahsil etmektedir.

 

Soru 2: Türkmenistan’da bir Türk firmasında çalıştım ve Türkiye’ye döndüm. Ancak çalıştığım firma alacaklarımı ödemedi, ne yapmalıyım?

 

Cevap 2: Türkmenistan’da çalıştığınız firmadan alacağınızı tahsil edemediğiniz durumlarda öncelikle bulunduğunuz şehirdeki Çalışma Dairesine başvurabilirsiniz. Ayrıca, Aşkabat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimizden de yardım talebinde bulunabilirsiniz. Girişimlerinizden bir sonuç alamamanız durumunda iş sözleşmeniz ve alacaklı olduğunuzu kanıtlayan belgelerle birlikte Türk Mahkemelerine başvurabilirsiniz.

 

Soru 3: Türkmenistan'da bir Türk firmasında çalışırken firma pasaportuma el koydu/firma iflas etti, Türkiye'ye nasıl döneceğim?

 

Cevap 3: Türkmenistan’da işverenin çalışanın pasaportuna el koyması mevzuata aykırıdır. Pasaportunuz olmadığı takdirde Aşkabat Büyükelçiliğimizce bir defaya mahsus olmak üzere adınıza düzenlenecek Seyahat Belgesi ile ülkemize dönebilirsiniz.

 

Soru 4:  Türk firmasında çalışmak üzere Türkmenistan’a gitmeden önce iş sözleşmemi İŞKUR’a onaylatmalı mıyım?

 

Cevap 4: İş Sözleşmesi’nin İŞKUR tarafından onaylanması ileride hak kaybınızın önlenmesi açısından önemlidir. İş Sözleşmesi’nde belirtilen yükümlülükler arasında özellikle alacağınız ücretin eksiksiz olarak yazılmasına ve diğer hususlara dikkat etmeniz gerekir.

 

Soru 5: Türkiye'de ikamet etmekteyim. Türkmenistan'da geçmişte çalıştım/bulundum. Türkiye'den borçlanma yoluyla emekli olmak istiyorum. Hangi evraklarla nereye başvurmalıyım?

 

Cevap 5: Vatandaşlarımızın, Türkmenistan’dan ayrılmadan önce Türkmenistan’a çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Aşkabat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimize başvurmaları halinde anılan Müşavirliğimizce adlarına düzenlenecek Hizmet Belgeleri kendilerine elden verilir.(Vatandaşlarımızın ayrılmadan önce bu başvuruları kendi menfaatinedir.)

 

Türkmenistan’dan Türkiye’ye dönmüş olup da, yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem gören pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

Başa Dön